2006-03-30

Gaba szükséglakásban

MacGaba üzenete:

"Mivel lehalt a blog.hu egyik szervere, és elvesztették a dns-beállításokat, jelenleg a gaba.blog.hu cím sajnos nem működik. Ideiglenes címként használjátok ezt: http://blog.lenard.hu/

(Tisztában vagyok vele, hogy nagyon kevesen látják majd ezt a bejegyzést, de hátha van olyan, aki közvetlenül a feedburner-féle címre iratkozott fel: http://feeds.feedburner.com/gaba.)"

2006-03-24

Orrkutatás témája

Elegem van a WiW hülyeségeiből, lassúságából, a hülye fantaszőlős hecckampányból, a gagyi jávás térképből, a vicces emberekből, akik beírják nyelvtudásnak a gudzsaratit, a bantut vagy a szingalézt, a 'kinek van több ismerőse'-versenyből.

Most megnézzük, hogy a nagyfiúk hogy is csinálják. Nagy, kereshető adatbázisra számítok és kényelmes ajaxos felületre.

"Welcome, Krisztian
You are connected to 14,619,746 people
"

JoeP: Nyelvismeret

Józsi leírja, mit csinálna másképp. Korábban kezdene angolozni. Idézem a lényeget:

"Akárhogy is nézem, ebben a szakmában az angol a kulcs. Anélkül egy bizonyos határon nem juthatsz túl. És ez a határ szomorúan alacsonyan van."

Bizony mondom néktek, figyelmezzetek szavára, ismét bölcsesség szökkent ki foga kerítésén.

2006-03-23

Milyen design-vizsgát tegyek le?

Próbálgatom az MCSE-fórumot (eddig nem használtam a sanomás fórumot), aztán próbaképpen összedobtam egy 600 byte-os cikket arról, melyik tervezői vizsgát válasszuk. Eni komenc ár velkám.

2006-03-22

MCSE-linkgyűjtemény

Na, ma beindult. Igyekeztem minden témát kivesézni, az új plecsniket is. Minden kommentet örömmel fogadok.

Google AdWords tanfolyam

Ha valaki arra kíváncsi, hogy műxik a Google reklámrendszere, akkor itt utána lehet olvasni. Még vizsga is van belőle, ha valaki szereti az olyat, úgy hívják: Google Advertising Professional Exam a plecsnit meg úgy, hogy Google Advertising Professional. Persze az egész felkészítőanyag elérhető ingyen az oktatóközpontban.

2006-03-21

Ingyen Apress-könyvek

via PutAbout

Van itt minden, ami fejlesztőt érdekel: C#, PHP, LISP, miazmás.

A #develop-könyvet belinkeltem a dotnet.lapra is. Az új feeddel kapcsolatban továbbra is várok bármi észrevételt.

Melyik scifi mely hajójára illenék?

via firefly.scifi.hu


You scored as Nebuchadnezzar (The Matrix). You can change the world around you. You have a strong will and a high technical aptitude. Is it possible you are the one? Now if only Agent Smith would quit beating up your friends.

Nebuchadnezzar (The Matrix): 100%

Serenity (Firefly): 81%
...
Millennium Falcon (Star Wars): 19%

Your Ultimate Sci-Fi Profile II: which sci-fi crew would you best fit in? (pics)
created with QuizFarm.com

Google-konszolidáció

Csomóan csámcsizzák, mennyi mindent is vesz a google:
webketto.blog
Hírbehozó

Hogy writely, hogy ilyen online spreadsheet, miazmás.

Szerintem mindezeknek majd akkor állhatnak neki, ha majd képesek lesznek normálisan konszolidálni. Ha a blogger editorából lehet Ctrl-S-sel küldeni, akkor gmailból miért nem?

GOOG PR: r2 lurdy

A betyárját, láttátok? "r2 lurdy"-keresésre én vagyok az első találat. Mountain View keblére öleli gyermekét, Varánuszt.

Update: Lurdyházilag érintett úr hívta fel a figyelmemet a köv különbségre:
a google.co.hu/search?q=r2+lurdy oldalon vagyok az első, a google.com/search?q=r2+lurdy oldalon a NetAcadémia -- lássuk be, nem alaptalanul -- beelőz.

Furtscha, hogy van eltérés a .com és a .hu között. Majd keresőmotorokban és svájci gyógyszerekben erős spanom kisegít a távoli Sötét Vízmosás és Náddal Bekerített Gázló Városából.

2006-03-20

Beszámoló a szombati webkonfról

Én sajnos nem voltam ott, de egy spanom eként nyilatkozott az eseményről (IM-idézet):

Nagyon sokrétű volt, talán ez hátrány is, mert nem tudott egy témakört részletesebben tárgyalni mint az előd PHP konfon.
Én főleg a kliens oldali technikákra, meg a web architekturákrákkal foglalkozó előadásokra mentem, a .NET -es és Javás előadásokat teljesen kihagytam. De állítólag azok is jók voltak.

Egyébként a szokásos helyszín, szokásos egyszendvicses GRoby-s kaja, jó szervezés, konf póló 1500-ért.
Az elődadők most inkább úgy jöttek össze, hogy a konf előtt jóval lehetett jelentkezni bárkinek akinek van témába vágó előadása. Ezelőtt a PHP-n inkább a szervezők szervezték az előadókat is.

A web architektúrás előadások neked is tetszettek volna. (HA, szemantikus web, ...)

Az előadások anyagai egyelőre nem érhetők el, az utsó cikk márc. 13-i.

2006-03-17

Lezárták a regisztrációt a holnapi webkonfra

Palócz "iskolatársam vót valamikó" Pisti, Bártházi "mondjatok magyar IT-blogot" András és barátaik az NJSzT Webszakosztályában idén is megrendezik a közkedvelt PHP-konfot, igaz, már bővített tematikával, WebKonf 2006 néven. Balássy Gyuri nyom egy csomó .net-előadást. Jaja, idén az egyik legnagyobb sponzor az Intézet.

Itt a tervezett program.

Ja, igen: a regisztrációt lezárták.

Google-előrendelések

Csak nekem tűnt fel, vagy ti is észervettétek, hogy a Google mindenféle új mütyűrjeire most nem regisztrálni lehet, hanem email-cím megadásával jelentkezni. Ez van most a measuremapen, a writelyn, a Page Creatoron, meg a jó ég tudja, még mi mindenen.

2006-03-16

re: a gtd atyja abbahagyja a blogolast

Gaba szólt, hogy David Allen (aki a GTD-t kifejlesztette) abbahagyja a blogolást. Fájhatna a szívem, mert rettentően respektálom a fazon teljesítményét - ha a metodikát nézzük. Ugyanakkor a blogja nem a metódusról szólt, gyakorlatilag alig volt benne használható cikk. Én már a melóváltás előtt jóval abbahagytam az olvasását. Nem érdekel, hogy Londonban melyik a jó golfklub, nem érdekel, hogy ismeretlen amerikai városokban hol van jó francia étterem és nem érdekelnek mosolygó fotók mindenféle übermenedzserekkel.

Mindezek mellet a GTD-t kedvelem és a kitalálóját is. Csak az ő blogját nem.

2006-03-14

googleMaps/mars

Tűzközeli spanom szólt, hogy nem elég a Föld, meg a Hold, most a Marsról is van googleMap.

Idézet az oldalról:
"We've included three different types of data in Google Mars:
Elevation - A shaded relief map, generated with data from the Mars Orbiter Laser Altimeter (
MOLA) on NASA's Mars Global Surveyor spacecraft. This map is color-coded by altitude, so you can use the color key at the lower left to estimate elevations.
Visible - A mosaic of images taken by the Mars Orbiter Camera (
MOC) on NASA's Mars Global Surveyor spacecraft. MOC is like the digital camera you have at home. Basically, this is what your eyes would see if you were in orbit around Mars.
Infrared - A mosaic of infrared images taken by the Thermal Emission Imaging System (
THEMIS) on NASA's Mars Odyssey spacecraft. Warmer areas appear brighter, and colder areas are darker. Clouds and dust in the atmosphere are transparent in the infrared, making this the sharpest global map of Mars that's ever been made."

Ezek sohasem nyuxanak. Most vették meg a Writely-t is. Egy ismerősömnek a minap úgy magyaráztam ki, hogy olyan a Writely a Wornek, mint a GMail az Outlooknak.

RSS feed a dotnet.lap.hu-n

Scoble-től jött a hír, hogy van ilyen weboldal2RSS onlájnmütyűr:
Én az első mellett döntöttem. A használata nem triviális, igényel némi html-ismeretet meg nagyon érdemes elolvasni a tutorialt.

Tehát egyelőre a dotnet.laphoz van kész a feed. Nézegessétek, basztassátok, köpködjétek meg. Aztán várom a feedbacket akár ide, akár a dotnet.lap-fórumra.

Ha minden rendben, akkor a köv. lépésben megcsinálom a feedet az scm.laphoz is.

Ja, ha már basztattam a lapokat, akkor feltoltam pár új linket is:
Soci vizsgaélménybeszámolóit, a 70-4xx..70-5xx sz. vizsgák silabuszait, Szőkelizer kedvéért az nHibernate-et, ilyesmiket.

2006-03-12

Offline TechNet? Nyet.

Pólósztár MVP úr írta az offon hamurabi (akinek ezúton is gratulálok) levelére válaszolva, hogy:

> Úgy egyébként mi van a TechNet magazinnal? Nagyon rég kaptam már...

atalakulas alatt van, ezert atmenetileg szunetel az offline kiadas, a
januari cikkek mar csak online jelentek meg:

http://www.microsoft.com/hun/TechNet/archive/2006-01.mspx

Túl magas volt a TCO, bisztoss. Igazából leszarom, azt mondanám, inkább kevés papírújság, de sok GT (ejtsd: gété) / [micK] (ejtsd: mikk)/Rafal Lukawiecki (
ejtsd:rafallukavjecki) - előadás legyen.


És még egy óvatos kritikai megjegyzés a végére:
Amióta stonettke lelépett a EW-től, egyre többször ezt látom, ha végtelen mazochizmusomban listákat lenne kedvem olvasni:
"Firefox can't establish a connection to the server at listmanager.technetklub.hu"

2006-03-11

"TechNet és egyéb finomságok"

Budai Péter elégedett a Lurdyval kapcsolatos elégedettségünkkel. (Ő most -- ha jól vettem le -- ott ilyen szervező ember, olyan, mint a Kornél volt régebben, meg valamennyire a König Tibi melóját is csinálja)

"féltem egy kicsit, hogy Tamás előadása túl mély lesz, dehát a visszajelzésekből is látszik, hogy az IT szakembereknek tényleg pontosan erre van szükségük. Marcell pedig szokás szerint remekelt, szerintem sokan kedvet kaptak a clusterépítéshez, és a gépek tápkábeleinek szándékos kirángatásához."

Nem tudom, mennyire számítok IT-szakembernek, de igen, tényleg erre van szükségem, sőt, még errébb. Ennek megfelelően gyakorlatilag az üzikonfon kívül Rafałt várom nagyon.

"A következő TechNet március 29-én lesz, amit Fülöp Miklós kollégám fog tartani, és külön hangsúlyt fog kapni a MONAD, illetve az új generációs management eszközök, scriptelési technikák, biztonsági technológiák, amik mind segítenek az IT alapinfra rendbentartásában."

Na jó, [micK]-et is megnézném, de olajipari teendőim elszólítanak. Remélem nagyon gyorsan felkerül az előadás anyaga a netre.

2006-03-10

IE7 :)

Get Firefox!
Most kaptuk a zártláncú hírrendszeren.
Az ie7-be való belerókázás témája.

A kutya mindenit - irány a parlament

Zokszigénhez kommentelte be pqr. Átfutottam. 40%-kal gyorsabban nézek vicces képeket, mint 8 éve. Miazmás.

De a lényeg itt figyel: szaazz rám, és felépítjük a négyes és ötös halálcsillagokat.

Több kutya, több gyerekgettó, több -- ahogy unokaöcsém mondaná -- tutustati.

Adatbáziskezelészeti olvasnivalók

Az istenek ugy akarnák, hogy adatbázisozzak. Megjött a március-áprilisi
ORA mag
, (apropó, ha kell ilyen előfizetés valakinek ingyen, az szíveskedjen idetakarodni aztán az űrlapot ergonómikusan kitölteni) most meg ez:

Get Your Free E-Version of SQL Server Standard (Worldwide)

"This month, SQL Server Standard magazine takes an in-depth look at
T-SQL in SQL Server 2005 with two examinations of the CLR architecture
in 2005 and why this is a good enhancement. Also examined is the
OUTPUT clause and how it aids in auditing, larger data type support,
NULLS, and the performance of the PIVOT operator."

De en inkabb olajiparilag AD-zek, most az van.

intézeti ingyenvizsga ingyenvócserért

A legfrissebb MCP Flashben láttam, hogy ingyen lehet ráúszni 3 fejlesztői béta-vizsgára:
71-gyel kezdődnek a béták, 70-nel a végleges, kiadott vizsgák.

Ha lenyomjátok és meglesz, kaptok 1-1 ingyenvizsa-vócsert, ami bármire beváltható (amennyiben a bármi 70-nel kezdődik és nem mondjuk Michelle-lel).

Idézet:
Use the following promotional codes to register:
  • 71-547 PRO: Designing and Developing Web-based Applications by Using the Microsoft .NET Framework. Promo Code: PRO547
  • 71-548 PRO: Designing and Developing Windows-based Applications by Using the Microsoft .NET Framework. Promo Code: BTA548
  • 71-549 PRO: Designing and Developing Enterprise Applications by Using the Microsoft .NET Framework. Promo Code: 549BTA
Nyomjátok, hajrá.

Ja, figyelek, apróbetűs:
"This offer expires on March 12 2006, or when registration closes for this Beta exam"

2006-03-08

Lurdy: GT Baráti Kör

Hogy mi volt szakmailag, azt elolvashatjátok a kékhalált uraló Marcinál, Szkripting Szabinál, vagy Józsinál. Jómagam bentfelejtettem a jegyzeteimet, de holnapra felvettem a next actionök közé, hogy átnézzem azokat. (Ezek mellett meg bennem van egy fél

A fenti képen a GT Baráti Kör InetPub Certified Drinking Masterjei fedezik testükkel a prezentációtól megtört testű mestert. A tagok balról jobbra sorrendben:
Csodálnám, ha a hónap végén nem ugyan ebben a polóban jelennénk meg a szokásos havi közgyűlésen.

És a végére térjünk vissza az érdemi tematikához: idézet JoePtől:
"[...] jók voltak az előadók, jó volt az anyag.
Ahhoz képest, hogy GT most először adott elő ilyen nagy tömeg előtt, abszolút nem volt zavarban. Magabiztosan, dinamikusan nyomta végig az egészet. Egy kicsit talán túl dinamikusan is; sok volt a leadandó anyag, emiatt gyors lett az előadás - igencsak kapaszkodni kellett, ha valaki nem akart leesni a szekérről.
Marci pedig rutinos - és jó - előadóként hozta a formáját. Jó tempóban, érdekesen elmondta, amit akart[...] Szép volt fiúk.

ITIL Foundation vizsgafelkészítő anyag

Mielőtt átváltottam volna az olajbizniszre, még oktatókoromban összedobtam a céges eLearning-anyagok alapján egy kis ITIL Foundation vizsgafelkészítő anyagot. Le van fedve a 10 folyamat, na meg a service desk.

Az előző cégnél ketten is ez alapján vették könnyedén a vizsgát. Ennek ellenére messze nem végleges anyag, bőven van hova fejleszteni még.

Ha érdekel, nézzétek át, eni kommenc ár velkám.

ITIL Config Release
ITIL Continuity Availability
ITIL Financial Security
ITIL ITSM Incidents Service Desk
ITIL Problem Change
ITIL SLA Capacity

2006-03-07

Ághy MCT lett

MCT, azaz Microsoft Certified Trainer.
Ehhez kellettek bizonyos vizsgák, némi pénz, meg egy pszichológusi alkalmassági vizsgálat, gondolom ez utóbbi lett ma túl.

Gratulálok. Gondolom így 50 nappal szülés előtt most már fékezel.

Ui: Nagy a nyüzsi az inetpub háza táján. 2 új MVP, most egy MCT...

Ingyen USB-sticket osztogat az Intézet - az USÁ-ban

Az előbb kicsit elszámítottam magam. Kurbli jelezte kommentben, aztán láttam, hogy a Főbulvár fórumán is észrevették, miszerint alul, kis betűkkel, ráadásul megcsillagozva ott áll, hogy "*This offer is available in the U.S. only while supplies last. Limit one per customer. Please allow 6-8 weeks for delivery."

Mentégemre legyen monda, hogy feltételeztem némi juzabiliti-alapokat, úgymint
- Amikor beírtam, hogy Magyarország a szállítási cím, meg se mukkant.
- A csillagos-apróbetűs csak a főoldalon látszik, a teszt kitöltésén semmi.

Ingyen USB-sticket osztogat az Intézet

Más nem is kell a hozzájutáshoz, csak egy passportos bejelentkezés, némi licencinges utánaolvasás, valamint hogy helyesen válaszoljunk a egy pár tesztkérdésre.
Ha valaki nem biztos a tudásában, felkészülést segítő kérdés/válasz-párokat :) találhat itt: http://edge.i-hacked.com/free-usb-key-from-microsoft

Hajrá!

2006-03-03

A nőnapi GT-lurdy betelt

"A nagy érdeklődésre való tekintettel további regisztrációkat nem tudunk elfogadni. "

Hajrá GT, hajrá Marci!

Update: Most hallom, hogy
"egyebkent most tudtam meg, h 881-en regisztraltak, ergo a mozis helyiseg mellett meg 1 plusz teremben is lesz, kivetitve."

2006-03-01

R2 @ Lurdy -- márc 8

Na, indul a tavaszi szemeszter a Lurdyban. Én már regisztráltam az első eseményre. Nem is annyira dupla-vagy-semmi-pingvin-az-ablakban Marci, mint inkább GT érdekel. Előbbiről tudom, hogy ad elő. Utóbbiról tudom, hogy iszik :)

Update:
Este vettem észre, hogy félreérthető az utolsó mondat. Pontosítva:
Utóbbiról tudom, hogyan iszik.

Finc.si

Rámentem a szóselbúkmarking-vonalra, feldolgoztam a zokszigén, Józsi és Feri linkjeinek a nagyját. Van még hova fejlődni... stay tuned.

Ha van valaki, akit érdekel, hogy engem mi érdekel, az tegye az inboxába ezt.

Tippektrükkökötletek: http://pchere.blogspot.com/2005/03/new-search-tools-for-delicious.html

Delicious-oldalam belinkelve a saját cuccok alatt, jobb oldalt.