2007-05-18

SzJA-bevallás elektronikusan

Hát, nem egy egyszerű eset, de úgy gondoltam, ha már a XXI. században élünk, akkor ne szórakozzunk már a számítógépen kitöltöm - kinyomtatom - közúton elviszik - elolvassák - számítógépbe rögzítik folyamattal.

A letöltendők (a fejlesztőknek leginkább szabadságvesztés, de erről később):
Bázis: http://www.apeh.hu/data/cms7266/Abev2006telep.exe
Help (ezt tudtommal nem is használtam):
http://www.apeh.hu/data/cms7265/ABEV2006sugo.exe
1%: http://www.apeh.hu/data/cms19300/06egysza.exe

Soha ennél szebb, beszédesebb URL-eket!

Namost a termék maga egy óriási kupac szar. Egyrészt ugye telepíteni kell (mi az istennek?), de admin jog nélkül adjunk neki Program Files-tól eltérő lokációt. Szerencsére ezt a path-átírást többször is el kell játszanunk. Másrészt a telepítés végén közli, hogy a jogok hiányában a mittudoménmit nem tudta beállítani.

Aztán a mezőkbe nem lehet copy-paste-elni. Írod az egészet kézzel és kussolsz.

Harmadrészt nincs on the fly ellenőrzés. Bármit bárhova beírhatsz, aztán a végén szopsz (finomabban szólva te iszod meg a levét)

Ellenőrzés csak a pipa-ikon megnyomására indul, viszont ekkor a cucc átáll unix-üzemmódja, azaz silence is golden. Ha nem talál hibát, akkor kussol, te meg várnál valami reakciót, hogy fut-e még, vagy sem, de semmi. Aztán: a fedlapon engedi megjelölni a csatolt dokumentumok számát anélkül, hogy a csatolt dokumentumokat valóban kitöltenéd.

Majd jön a bevallás feltöltése. Ráklikkelsz, erre felrántja a browsert és elvisz a magyarország.hu-ra. De nem ám a feltöltőoldalra. Neeeeeeem. Odabasz a főoldalra, azt kolbászojjá, kisköcsög!

A helyes URL egyébként ez:
https://www.magyarorszag.hu/allampolgar/szolgaltatasok/dokumentumfeltoltes.html

Érted, nem "szja-bevallás", nem "adóbevallás feltöltése". Dokumentumfeltöltés.

Egyébként kár a javás szarral vesződni, az egyszerűsített feltöltőt választhatod.

Az egyszázalékos cucc kitöltésénél olvasom a browsert, ütöm be a számot (természetesen copy-paste -- mint feljebb már jeleztem -- nincs. Ennyi pénzért mit vársz?). Szóval olvasom a browsert, ütöm be a számot, olvasom a browsert, ütöm be a számot. Mit csinál erre ez a használhatósági debil? Újra a mező elejére áll. Ha nem jegyzed meg egyben a technikai számot vagy az adószámot, akkor szopol.

Na, erről egyelőre ennyit. Bármely harmadéves kandós 10x ilyen programot ír féléves feladatnak. Aki ezt megrendelte, jóváhagyta, kifizette, az mind mondjon le, haladéktalanul.

Címkék: , ,

10 megjegyzés:

Időpont: 16:42 , Anonymous Névtelen írta...

Köszönöm szépen a tanácsokat. Én is így tervezem beadni, csak még nem tartok ott (meg kell még néznem hozzá pár otthoni papírt).

És bizony, hogy mondjanak le. Ezt a szégyent, ahogy ezt az egészet megcsinálták, kész tragédia. És a kitöltése még egész jó, de ha tudnád, milyen az adminja...: http://gaba.lenard.hu/2005/09/19/szoftver-egy-alternativ-vilagegyetembol/

 
Időpont: 16:47 , Blogger Varánusz írta...

Gaba,

Az általam felsoroltak tudomásulvételével és ezeket figyelmen kívül hagyva gyakorlatilag megoldható a bevallás sec perc alatt.

Én jövőre is így tolom majd a bevallásom.

Viszomnt nem jöttem rá a help hollétére, sokkal gyorsabb volt az útmutatót az adott oldalon felütni, mint a helpet bogarászni.

 
Időpont: 08:38 , Blogger waces írta...

A help ugye kulon letoltheto, letoltedno.
Valoban szar az egesz, de kis tanulassal szokhato :)
Egyebkent az url-ekkel nem tudom mi a bajod. Pl az MS urlejei sokkal gazabbak.

 
Időpont: 09:58 , Anonymous Névtelen írta...

Beküldtem én is. Tényleg röhej ez az egész programkupac. Viszont például az útmutató (én a nyomtatottat használtam) teljesen korrekt és használható, minden kérdésemre megtaláltam benne a választ. Másrészt azért minden negatívuma ellenére élmény, hogy teljesen elektronikusan vagyok képes bevallani.

 
Időpont: 10:45 , Blogger Varánusz írta...

Igen, az mindenképpen jó, hogy online lezavarható az egész. De:
1. miért csak windowsról?
2. miért kell ilyen barom exés telepítő
3. miért kell ilyen XX. századot idéző felülettel bajlódni?

Waces, tudom, hogy volt külön help, ezt jeleztem is a cikk elején az url-ek felsorolásakor.

Az url-ekról meg annyit, hogy alkalmasint nekem a data/cms7265 meg a data/cms13700 nem mond semmit.

 
Időpont: 10:49 , Anonymous Névtelen írta...

Demagóg leszek:
szerinted mekkora fizetést kapnak az ottani informatikusok? Mármint akik specifikálták és elfogadták. Ezért dolgozol Te ott ahol és nem az Apehnél.

(arra nem is merek gondolni, mennyi csúszhatott zsebbe a döntéshozóknál)

 
Időpont: 17:32 , Blogger Varánusz írta...

Figyelj, Sabe, én leszarom, hogy mennyit keresnek az APEH-nél az IT-döntéshozók. Gyanítom, hogy a főtisztviselői apámfaszával, meg ilyen-olyan pótlékokkal nem azon kell agyalniuk, hogy teszkó-párizsit vegyenek-e ma, vagy a villanyszlát fizessék-e be. A szar döntésnek az egész nemzetgazdaság issza meg a levét és a szar döntésekért senki sem viszi el a balhét. Ez a szomorú. A baksist is beleértem a fentibe.

 
Időpont: 13:20 , Blogger Gabor Garami írta...

Sajnos az a baj, hogy a programozók között megjelentek a programkészítő kisiparosok. Azok, akik nem a programra figyelnek elsősorban - mármint a használhatóság felhasználóbarátság kettősre -, hanem hogy elkészüljön a program, és velvehessékérte a zsét. A program feleljen meg a specifikációknak, fusson, valamennyire lehessen kezelni egy r=1 usernek és annyi. Remélem az ilyen programkészítők nem fognak nagyon elterjedni.

 
Időpont: 13:21 , Blogger Gabor Garami írta...

Ja, ilyen érdekes néven ugyan de hrongyorgy voltam...

 
Időpont: 13:40 , Blogger Varánusz írta...

Gyuri,

Remélem hamarost eltűnnek a színről, amiként azok a döntéshozók is, akik ilyen szar speckókat írnak, akik 1993 óta nem fejlesztettek egy bitet sem az IT-ismereteiken, akiknek csak a zsebük illegális tömése a fontos.

 

Megjegyzés küldése

Feliratkozás Megjegyzések küldése [Atom]

<< Főoldal