2010-04-22

A zöld gyík földnapi tanácsai

Tavaly már csapattam egy pár ötletet, lássuk, mi van még:

Reduce:
Ésszel ajándékozz. Ha szülinapom van, nem egy harmadik vasalóra vágyom. Hozz egy üveg bort vagy egy kis pálinkát, annak mindig van helye :)

Kevesebb mosóport és öblítőt. Hidd el, fele annyi mosóporral is ugyanolyan jó illatú és tiszta lesz a ruhád, mint eddig.

Tömd fullosra a mosógépet. Ha csak egy gatya van benne, akkor is uannyi áramot és vizet fog zabálni, mintha nekifutásból kell becsuknod az ajtaját. Értelemszerűen ez utóbbi esetben sokkal kisebb az egységnyi ruhára jutó víz- és áramráfordítás.

Szalvéta, kéztörlő: papírtörlő helyett rongyot. Nekem itt figyel a fiókomban egy kis kéztörlő, ezt néha hazaviszem és bevágom a mosógépbe a többi cucc közé. Csak ámulok, amikor mások egy kézmosás után 3-4 papírtörlőt is kirángatnak az adagolóból és szinte szárazon dobják ki azokat.

Ésszel a konyhában. Ki kell olvasztani a múlt havi lefagyasztott paradicsomoskáposzta-főzeléket? Tedd 2 nappal korábban át a sima hűtőbe. Lassan enged ki, a hideget a hűtőnek adja le. De ha csak a konyhaasztalon engeded ki, akkor is jobb, mintha mikróznád.

Főzöl? Tegyél a fazékra fedőt. 30%-kal gyorsabban kész, kevesebb import gáz vagy áram fogy.

Olvaszd le rendszeresen a hűtőt. Kevesebbet fog fogyasztani.

A mélyhűtőt ürítsd ki a nyár elejére. Tudom, ha disznót vágtál a télen, akkor ez nem fog menni. Egyéb esetben érdemes: nyáron zabálja a mélyhűtő a legtöbb energiát, ekkor lehet a legnagyobbat fogni. És egyébként is érdemes minden évben kiüríteni a hűtőt. Ki szeretne 4-5 éves tesco-kukoricát nassolni? :)

Reuse:
Megfürdött a gyerek? Öntenéd a WC-be a babakádat? Mi van akkor, ha nem egyszerre öntöd le, hanem 3 alkalommal? Pont, amikor úgyis öblíteni kéne? Kb. 3. köbméter vizet foghatsz így meg a gyerek 1-éves kora előtt. Felmosóvíz dettó.

Tönre tette a gyerek az egyik játékot? Nem érdekes. Neki ugyan olyan érdekes marad. Kár kidobni és újat venni helyette.

Recycle-ügyben nem tudok többet hozzátenni a múltkorihoz. Nektek van ötletetek?

Ha kihagytam valamit, toljátok kommentbe.

Ja igen, mérjétek meg az ökológiai lábnyomotokat! Nekem 2,3ha, világátlag, brazil átlag. Nektek?

Címkék: ,

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Feliratkozás Megjegyzések küldése [Atom]

<< Főoldal