2009-04-22

A zöld gyík tanácsai

Itt a Föld napja, órák óta mindenki Stevie Wonderrel énekelgeti, hogy "happy Earthday to ya", lássunk hát néhány gyakorlatias tanácsot a teljesség igénye nélkül. A környezetkímélés alapvető jelmondata a "Reduce, reuse, recycle!", azaz nagyjából: termelj/fogyassz keveset, ha mégis megvetted, akkor használd, amíg csak lehet, végül hasznosítsd újra. Fűzzük hát föl a bejegyzés fonalát e három fő pont gerincoszlopára.

Reduce

1. Ne vásárolgass feleslegesen! Biztos mindenre szükséged van? Tulajdonolni akarod? Tényleg muszáj megvenni azt a tescós ütvefúrót, csak hogy 1 polcot felszerelj, aztán a fúrógépet évekig elő sem fogod venni utána? Goldolkodj el azon, hogy az adott szerszámot nem lenne-e jobb kölcsön kérni valakitől, esetleg megpróbálni megvenni használtan.

2. Nyomtass 2-oldalasan.

3. A háztartásvegyipari és pipereszereket használd el teljesen. Ha kifogyott a fogkrém, vágd szét a tubust, lesz még benne 2-3 fogmosásra való krém.

4. Kerüld az egyedül való autózást. Ha nem vagytok legalább hárman, válassz más utazási módot: tömegközlekedés, poolcar, kerékpár, görkorcsolya -- biztos, hogy mindenhova az ezerkettes Ladáddal kell menni?

5. Ne zabálj! Többször jártam az USA-ban, kb 4-6000 kalóriát vittem be naponta a max 3000 helyett. Az eredmény? Kajaszagú híg széklet naponta 3-4x. A felesleges kaja előállítása és szállítása jelentősen terheli a környezetet.

6. Kerüld a túl sok csomagolást termékvásárláskor. Minek a zacskót is bezacskózni?

7. Zárd el a vízcsapot, amíg szappanozol, fogat mosol. Kapcsold le a lámpát, ha nem tartózkodik senki az adott helyiségben. Kapcsold le a standby készülékeket, ha tudod, hogy órákig nem lesz rájuk szükséged.

8. Idd a jó minőségű csapvizet az annál nem ritkán gyatrább eldobópalackos vizek helyett. Az import vizek esetén nem csak a PET-szennyezés az idegesítő, hanem az is, hogy idekamionozzák azt. Ezeket különösen kerüld.

9. Ne próbáljuk árammal pótolni a Napot. A ruhát terítsd ki száradni, ne a mosógéppel száríttasd, a mosogatógép se kell, hogy szikkasszon. Ha nem vagy megfázásra hajlamos és rövid a hajad, szinte biztos, hogy a hajszárító felesleges.

Reuse

1. Nem kell már az ütvefúró? Add el vagy ajándékozd oda olyannak, aki használja. Esetleg add kölcsön.

2. Ha valamit megvettél, használd addig, míg biztonságos. Kiszakadt a farmerod? Varrasd meg. Kopott a mobilod háza? Kit zavar? Nem a legújabb és leggyorsabb a számítógéped? Na és? Úgyis csak a firefox fut rajta, meg a vlc-ben a letorrentezett porka :)

3. Töltsd újra a palackjaidat. Ha visszaváltható, vidd vissza a közértbe. Ha nem, akkor paradicsom- vagy szörpfőzéskor tehet neked szolgálatot a borosüveg. A befőttes üvegekben remekül eláll a házilekvár. De nyugodtan hordhatsz benne akár ebédet is a munkába. Amikor 1 hónapja a kerékpáromról lelökött egy autó, a hátamra estem. A hátizsákban a paradicsomlevesnek semmi baja sem lett a befőttes üvegben.

4. Elem helyett aksi. Vannak már remek alacsony önkisülésűek, bringalámpába, távkapcsolóba, asztali órába tökéletesek.

Recycle

1. A csomagolási hulladékot vidd el a legközelebbi szelektív gyűjtőszigetig. A te szemeted, te vetted, te vagy érte a felelős.

2. Keresd a minél egyszerűbb csomagolást. Könnyebb szelektálni.

3. Szerezz egy komposztálókeretet, a konyhai és a kerti hulladék nagy részéből virágföld lesz a következő évre.

4. Persze, az se rossz, ha van egy jó vegyestüzelésű kazánod: papír, PET? Konyhai zsiradék papírral vagy fűrészporral felitatva? Kerti fahulladék? Száraz gaz? Energetikai újrahasznosításra vele.

5. A veszélyes hulladékokat vidd el a gyűjtőhelyre. Van, ami kereskedőknél adható le, más az FKF hulladékudvaraiban. Ne baszd bele a kukába! A te szemeted, te vetted, te vagy érte a felelős.

Mint mondtam, ez csak ilyen ad-hoc felsorolás, a teljesség igénye nélkül. Nyilván sokan demagógnak tartjátok egyik-másik ötletemet, a ti dolgotok. Van ötletetek? Kommentbe vele!

Címkék:

14 megjegyzés:

Időpont: 09:59 , Blogger waces írta...

Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

 
Időpont: 09:59 , Blogger waces írta...

"Idd a jó minőségű csapvizet"

ami bp-en nem fordul elo, ezert meg nem fogok videkre leutazni, hogy tenyleg jo vizet igyak.

 
Időpont: 10:16 , Blogger waces írta...

"1. Nem kell már az ütvefúró? Add el vagy ajándékozd oda olyannak, aki használja. Esetleg add kölcsön."

ez hogy vedi a kornyezetet?

"A ruhát terítsd ki száradni,"

hogy minden szar/kosz/por rahulljon. gratula :)

"Úgyis csak a firefox fut rajta, meg a vlc-ben a letorrentezett porka :)"

kiveve azoknal akik hasznaljak a gepuket. ami te irtal ahhoz meg szgep se kell

"Persze, az se rossz, ha van egy jó vegyestüzelésű kazánod: papír, PET?"

muanyagot egetni a sufniban kornyezetbarat modon? omfg :)

"A te szemeted, te vetted, te vagy érte a felelős."

lofaszt.

"Kapcsold le a standby készülékeket, ha tudod, hogy órákig nem lesz rájuk szükséged.2

lofaszt 2.0. es minden egyes visszakapcsolas utan allitgasd is be, ugye?

 
Időpont: 10:33 , Blogger Varánusz írta...

Wac,

1. Hogy az eltaccsantott használt cucc hogy védi a környezetet? Úgy, hogy te nem dobod ki (kevesebb szemét), meg aki megkapja/megveszi, az meg nem szerez be egy csomó felesleges csomagolóanyagot.

2. A száradó ruhára nálunk nem hullik kosz. Persze mi nem a szemétledobóban teregetünk, meg nem a kamionparkoló mellett.

3. PET, as with many plastics, is also an excellent candidate for thermal disposal (incineration), as it is composed of carbon, hydrogen, and oxygen, with only trace amounts of catalyst elements (but no sulphur). PET has the energy content of soft coal.

http://en.wikipedia.org/wiki/Polyethylene_terephthalate

Nem PVC-t írtam, nem minden műanyag egyforma. Persze maszatolni lehet. a bulvársajtó gyakran meg is teszi.

4. Az én TV-m olyan okos, hogy kikapcsolás után sem kell újraállítgatni. Sőt, a mobiltöltőm is tökéletes, ha napokig nincs bedugva.

A többi érved olyan magas szinten szakmai, hogy nem tudok velük vitatkozni.

 
Időpont: 11:19 , Blogger waces írta...

1. ha eltaccsantom az valoban nem szennyezi a kornyezetet. de ha a szekrenyben all, az sem.

2. ja, el is felejtettem, hogy te kristalytiszta levegoju svajci hegyi faluban laksz es nem egy lakotelepen bpen

3. ok. wikivel nem vitatkozom. viszont lattam mar egni petet. ha az nem kornyezetszennyezo akkor semmi sem

4. a tvmet nekem se, de te megint altalanossagban irtam.

 
Időpont: 11:20 , Blogger Peter írta...

>4. Kerüld az egyedül való autózást. Ha nem vagytok legalább hárman, válassz más utazási módot: tömegközlekedés, poolcar, kerékpár, görkorcsolya -- biztos, hogy >mindenhova az ezerkettes Ladáddal kell menni?

Egyetértek az első mondattal, de...
Két fő felett a tömegközlekedés legtöbbször már nem alternatíva, csak ha városban jársz és van bérleted.

>9. Ne próbáljuk árammal pótolni a Napot. A ruhát terítsd ki száradni, ne a mosógéppel száríttasd, a mosogatógép se kell, hogy szikkasszon. Ha nem vagy megfázásra >hajlamos és rövid a hajad, szinte biztos, hogy a hajszárító felesleges.

Ezzel mit is akartál mondani? Egyértelmű, hogy a szárítógép felesleges, ha van, hova kiteregetni, de mivel elég drága (használni is) ezt jellemzően olyanok választják nálunk, akiknek nem adott meg, hogy a kertjüket/erkélyüket használják ruhaszárítónak
A mosogatógépek pedig nem szárítanak külön, egyszerűen szigetelésük miatt már bent levő forró gőzt nem engedik ki, így az edények jobban, gyorsabban száradnak, és a tapasztalataink alapján szebben is, mint ha azonnal kinyitjuk a gép ajtaját és kiengedjük ezt a meleget a lakásba.

>1. A csomagolási hulladékot vidd el a legközelebbi szelektív gyűjtőszigetig. A te szemeted, te vetted, te vagy érte a felelős.

kiegészítés, bár gondolom te is erre gondoltál: minden szelektív hulladékot vigyünk oda.

>4. Persze, az se rossz, ha van egy jó vegyestüzelésű kazánod: papír, PET? Konyhai zsiradék papírral vagy fűrészporral felitatva? Kerti fahulladék? Száraz gaz? Energetikai újrahasznosításra vele.

Ezeknek a fele égethető ugyan kazánban, de mivel egy házi kazánból gyakorlatilag minden káros anyag a levegőbe jut ki, ez mindennek mondható, csak környezettudatosnak nem.

Kerti fahulladék és gaz: darálás és komposzt. Hőértékük sok nincs, komposztálásra tökéletes.

 
Időpont: 11:40 , Blogger Varánusz írta...

"de mivel egy házi kazánból gyakorlatilag minden káros anyag a levegőbe jut ki, ez mindennek mondható, csak környezettudatosnak nem."

Aha. Tehát ha az orosz import földgáz vagy a tüzép brikettje ég benne, akkor az jó, ha a hasonló összetételű szemeted, akkor meg káros. Éééértem.

 
Időpont: 11:43 , Blogger Varánusz írta...

"ha eltaccsantom az valoban nem szennyezi a kornyezetet. de ha a szekrenyben all, az sem."

Kivéve, ha ezért új szekrényt hozatsz kínából. Vagy ha mégsem a szekrényedben áll, hanem elautózod a telek sufnijába. Meg ha a pincében rohad szét, hogy aztán a kukában végezze.

 
Időpont: 12:43 , Blogger Varánusz írta...

"4. Kerüld az egyedül való autózást. Ha nem vagytok legalább hárman, válassz más utazási módot: tömegközlekedés, poolcar, kerékpár, görkorcsolya -- biztos, hogy mindenhova az ezerkettes Ladáddal kell menni?"

"Egyetértek az első mondattal, de...
Két fő felett a tömegközlekedés legtöbbször már nem alternatíva, csak ha városban jársz és van bérleted."

És? Találtál egy határesetet. Ettől még a 400m-re levő kisközértbe nem kell ladázni, se a 800m-re lévő óvodába. Főleg nem egyedül.

 
Időpont: 13:31 , Blogger waces írta...

a te peldad sokkal inkabb hatareset. 800m-re szinte senki nem jar autoval.
afolott meg egyertelmuen jobban megeri es kenyelmesebb.
de nyugodtan felejtsd el a civilizacio osszes vivmanyat es lakj barlangban.

"save the cheerleader, save the world" :)

 
Időpont: 14:38 , Blogger Peter írta...

Te kértél véleményeket, aztán mégis csak a te hozzáállásod a megfelelő.
Lehet, hogy egyszerűbb lenne törölni minden commentet...

 
Időpont: 14:40 , Blogger waces írta...

dehogy torolni. szorakoztato. jobban, mint a post rengeteg demagogiaja :)

 
Időpont: 14:50 , Blogger Varánusz írta...

Péterkém,

Én további ötleteket kértem, nem a tespedtséggel kapcsolatos kifogásokat. Az nagyon demagóg lenne, ha a legutóbbi kommentedet letipikuskuásnyafogásoznám? :)

 
Időpont: 15:07 , Blogger Peter írta...

nem, csak olyan var-os.

 

Megjegyzés küldése

Feliratkozás Megjegyzések küldése [Atom]

<< Főoldal