2010-02-12

70-290

Pár évnyi kihagyás után ismét vizsgázni voltam. Tegnap a Számalk új épületében mentem neki a W2k3-core vizsgák legkönnyebbjének, a 70-290-nek, mely a keresztségben a Managing and Maintaining a Microsoft Windows Server 2003 Environment nevet kapta. Először is az eredmény: sikerült. Másodszor pedig némi háttérinfó, ha valaki szerint még érdemes az 5.2-es track vizsgáival próbálkozni.

Hát először is a technikai részletek: 40 kérdés, ebből 8 vagy 10 szimuláció (nem emlékszem pontosan), 145 perc.

A téma kissé eltér a felkészítőanyagok világától, nézzük sorban, hol mire kell számítani, ilyen study guide-jelleggel. Alap, hogy nagyon sok volt a CLI-kérdés, sokkal-sokkal több, mint amit NT4-nél vagy 2000-nél megszokhattunk.

Managing and Maintaining Physical and Logical Devices: részben semmi aljas, semmi extra. Engem szerintem egyetlen kérdés lepett meg: hogyan ellenőrizzük egy távoli gépről a futó defragot. Volt 3 parancssoros válasz, én az mmc-st választottam.

Managing Users, Computers, and Groups: adsiedit, ldifde, csvde, dsget, dsquery, dsadd, dsmove.
Kapcsolókkal, melyik mire jó, melyiket mikor érdemes és mikor muszáj használni.

Managing and Maintaining Access to Resources: tudjátok, hogy nem csak a jobbklikk-properties létezik, hanem van cacls.exe meg net share is.

Managing and Maintaining a Server Environment: WSUS. Kurva sok WSUS. Ki az isten használ olyat? Ki az isten nem a felkészítőanyagok által taglalt SUS-ra számított? Hát most majd ti. Ki az isten tudja követni ennek az átnevezőkommandó által legtöbbször hátulról megdöngetett eszköznek a verzióit? Vizsga után mindegy :)

Ezen a tematikán belül van az IIS is. A szimulációmban volt egy kis trükk. A feladat 2Mb/s sávszélt enged az applikációnak, te az MMC-ben MB/s-ban adhatod be az értéket. Könnyű ám a 27. kérdésen kiszúrni a kis és nagy b közötti 8-szoros különbséget.

Monitoring témájában tudjátok, hogy a taskman és a sysmon élőben monitoroz, a perfmon meg hosszasan is.

Managing and Implementing Disaster Recovery: mit ment a system state (Registry, COM+, Certificate Services, Active Directory, SysVol, IIS Metabase). Csomó trükkös kérdés lesz: csak a certeket állítanád vissza, mire van szükség? Hát a system state-re.

Volume Shadow Copy és a Shadow Copy témája.

Hát, körülbelül ennyi. Sok siker.

És végül egy okosság: second shot van nyárig, azaz bukás után az első I.V. ingyenes.

Címkék: , , ,

3 megjegyzés:

Időpont: 15:09 , Blogger waces írta...

1. grat
2. sus kb 5-7 eve nincs, azota wsus van. a tananyag elegge elavult lehet, ha meg a sus szerepel benne (kb 3 munkahellyel ezelott volt utoljara sus, az pedig nem tegnap volt).

 
Időpont: 00:29 , Blogger Varánusz írta...

1. köszi
2. tudom. Viszont az MCP-vizsgák anyaga ált. a béta2 alapján íródnak. Ez úgy nagyságrendileg 2002 ősze lehet a fent említett termék esetében. Mivel a "tananyagom" tartalmazott olyan részeket, melyek a szimulációs vizsgarészre való felkészülésemet segítették, a szimulációt pedig 2005 végén gyúrták bele a vizsgába, feltételeztem, hogy a SUS-rész is up2date lesz. Nem lett. Mind1, megvan, WUS-t, SUS-t, WSUS-t, faszom eszensölszt (meg mittomén, milyen új nevet találnak még neki a marketingmajmok) meg használjon, aki kis cégnél opszol :)

 
Időpont: 12:23 , Blogger waces írta...

:DDD

csak odaszurt a nyiregyhazi hos, csak odaszurt

 

Megjegyzés küldése

Feliratkozás Megjegyzések küldése [Atom]

A bejegyzésre mutató linkek:

Link létrehozása

<< Főoldal