2005-07-15

RSS reader: Thunderbird

Dana Epp, JoeP, Hamurabi és TankoP után én is nekiállok az észosztásnak Rss-olvasás témájában.

Előzmények:

Az első blogolvasóm a Firefox tabbed browsing funkciója volt. A mai napig használom, van a cégnél egy Daily nevű bookmarkgyűjteményem (most ne kérdezzétek, hogy miért 'Daily' és miért nem 'Naponta') és reggel az első dolgom az, hogy adok neki egy jobbklikk - 'Open in Tabs'-ot. Dilbert, Vágó bácsi napi kérdései, vagy 10-15 blog már jön is lefele.

Viszont az egyik közgyűlés alkalmával (akkor, amikor BB szülinapja alkalmából kellett tanulmányoznunk a híg etanolos oldatok hatását a vesékre és a központi idegrendszerre) JoeP evangelizálta az RSS-readerek használatát. Hogy az milyen jó, jön, akkor olvasod el, amikor akarod, lehet jelölgetni, miazmás.

Az első jelölt: Firefox
A Firefox live bookmarkos megoldásával csak nem bírtam megbarátkozni. Ha egy blogot megnyitok, akkor egyszerre több cikket is szeretek átfutni, így sehogy sem bírt megtetszeni a cikkenkénti Bookmark-kolbászolás. Másrészt meg az lenne az igazi, ha a tartalmak offline is olvashatóak lennének és jelen pozihoz nem jár laptop, ahol mindez eltárolható lehetett volna a hiberfil.sys-ben... Hát, ha Firefox nem, akkor nézzük a tesóját.

A második jelölt: Thunderbird
Otthon úgyis ez a levelezőkliens, akkor miért is ne? Az első szívás akkor ért, amikor letöltve az OPML plugint nem sikerült Józsi OPML-fájlját importálni. Mindegy, új cucc használatánál gyakori a kézi import, töltögessük be azt a 20-30 blogot kézzel. Ha meg már feltöltöttük, legyen meg OPML-ben -- na, az export sem ment. Aszongya, not valid XML. (Nem vagyok biztos benne, különösebb fájdalmat nem okozott, így nem foglalkoztam vele tovább, de sanszos, hogy az ékezetes betűk, unicode-os téma zavart be neki.) Mindegy. Próbáljuk ki otthon, offline.

"C:\Documents and Settings\\Application Data\Thunderbird\Profiles\.default\Mail\News & Blogs" felmásolása USB-stickre, aztán otthon meg vissza.

Ekkor jött a második hidegzuhany -- ha az OPML-impexet tekintjük az elsőnek... na jó, az csak langyosvizes lemosás volt --: megefledkeztünk arról, hogy nem mindenki poblikálja a teljes cikkét RSS-be, mégha Scoble azt is mondta, hogy leiratkozik a header only és teaser-jellegű feedekről. Főként a látogatottságfetisiszta bloggerekre és site-okra jellemző, hogy nem tolják ki a teljes cikket. Ígyhát Bink Pistit, Gabát, Lepenye Tamást, szinte az összes MONAD-blogot, a Mozilla Quality blogot, Socit, Szőkelizert, Zokszigént vagy muszáj bent olvasnom, vagy kimaradnak.

3. hidexuhany: nem komoly ez sem, de nem cache-elődnek a képek Thunderbirdben, azaz offline nézve akár egy korábban már megnyitott cikket, a képek helyén csak placeholder van. Ez az esetek többségében (JoeP, Scoble's Linkblog, Taosecurity) elviselhető, bizonyos blogoknál nincs is kép (43 Folders, BB, Windows Incident Response) viszont némelyikhez jól jönne (Mark Russinovich pl. elég sok screenshottal operál)

4. hiba (jégeső): Nem töltődnek le a cikkek automatikusan, soxor csak úgy, ha megnyitogatom a foldereket.

5. hiba (langyos szemerkélés):
Az olvasatlan cikkek számát -- ill. akár azt, hogy van-e egyáltalán olvasatlan cikk a folderben -- megbízhatatlanul jeleníti meg.

Összegzés:

Jelenleg paralel olvasom a blogokat (~30 feed) Thunderbirdben és Firefoxban. (Az olvasott/olvasatlan flagek igazából nem érdekelnek, ha érdekes cikket látok, amire visszatérnék, visszarakom olvasatlanba). Kísérletezgetni a témában nincs kedvem. Amíg valaki nagyon meg nem győz valamely másik olvasó markáns előnyeiről, nem váltok.

3 megjegyzés:

Időpont: 13:19 , Blogger Varánusz írta...

30-dolláros software? Megőrültél? Annyiért 20 kisvirágos DVD-t veszek kínában.

 
Időpont: 22:33 , Anonymous Névtelen írta...

de orulok h hitterito lettem :) es az uj 1.6-os beta (aki megvette csak annak) korrigalt egy par dolgot, szoval megjobb. mondjuk ez a newsgator-os dolog meg nem tiszta, de az otlet teccik.

--
udv/gt

 
Időpont: 06:29 , Anonymous Névtelen írta...

www.bloglines.com - nem tetszik?

 

Megjegyzés küldése

Feliratkozás Megjegyzések küldése [Atom]

<< Főoldal