2009-04-24

REQ: Walkie-talkie

Olvasóim!

Anyósomékat meglepné a család egy pár walkie-talkie-val. A telken használnák a Bakonyban, olyan völgyben, ahol mobiltérerő sem mindenhol van. Nem kell, hogy übermilitari legyen, kvázi kirándulás-jellegű felhasználást prognosztizálok, ha lehet, az esőt bírja, de extrák nemigen kellenek. Ki tud ajánlani konkrét terméket, hazai forgalmazóval? Vagy milyen irányban kezdjem a keresgélést? Köszi előre is.

Címkék:

2009-04-22

A zöld gyík tanácsai

Itt a Föld napja, órák óta mindenki Stevie Wonderrel énekelgeti, hogy "happy Earthday to ya", lássunk hát néhány gyakorlatias tanácsot a teljesség igénye nélkül. A környezetkímélés alapvető jelmondata a "Reduce, reuse, recycle!", azaz nagyjából: termelj/fogyassz keveset, ha mégis megvetted, akkor használd, amíg csak lehet, végül hasznosítsd újra. Fűzzük hát föl a bejegyzés fonalát e három fő pont gerincoszlopára.

Reduce

1. Ne vásárolgass feleslegesen! Biztos mindenre szükséged van? Tulajdonolni akarod? Tényleg muszáj megvenni azt a tescós ütvefúrót, csak hogy 1 polcot felszerelj, aztán a fúrógépet évekig elő sem fogod venni utána? Goldolkodj el azon, hogy az adott szerszámot nem lenne-e jobb kölcsön kérni valakitől, esetleg megpróbálni megvenni használtan.

2. Nyomtass 2-oldalasan.

3. A háztartásvegyipari és pipereszereket használd el teljesen. Ha kifogyott a fogkrém, vágd szét a tubust, lesz még benne 2-3 fogmosásra való krém.

4. Kerüld az egyedül való autózást. Ha nem vagytok legalább hárman, válassz más utazási módot: tömegközlekedés, poolcar, kerékpár, görkorcsolya -- biztos, hogy mindenhova az ezerkettes Ladáddal kell menni?

5. Ne zabálj! Többször jártam az USA-ban, kb 4-6000 kalóriát vittem be naponta a max 3000 helyett. Az eredmény? Kajaszagú híg széklet naponta 3-4x. A felesleges kaja előállítása és szállítása jelentősen terheli a környezetet.

6. Kerüld a túl sok csomagolást termékvásárláskor. Minek a zacskót is bezacskózni?

7. Zárd el a vízcsapot, amíg szappanozol, fogat mosol. Kapcsold le a lámpát, ha nem tartózkodik senki az adott helyiségben. Kapcsold le a standby készülékeket, ha tudod, hogy órákig nem lesz rájuk szükséged.

8. Idd a jó minőségű csapvizet az annál nem ritkán gyatrább eldobópalackos vizek helyett. Az import vizek esetén nem csak a PET-szennyezés az idegesítő, hanem az is, hogy idekamionozzák azt. Ezeket különösen kerüld.

9. Ne próbáljuk árammal pótolni a Napot. A ruhát terítsd ki száradni, ne a mosógéppel száríttasd, a mosogatógép se kell, hogy szikkasszon. Ha nem vagy megfázásra hajlamos és rövid a hajad, szinte biztos, hogy a hajszárító felesleges.

Reuse

1. Nem kell már az ütvefúró? Add el vagy ajándékozd oda olyannak, aki használja. Esetleg add kölcsön.

2. Ha valamit megvettél, használd addig, míg biztonságos. Kiszakadt a farmerod? Varrasd meg. Kopott a mobilod háza? Kit zavar? Nem a legújabb és leggyorsabb a számítógéped? Na és? Úgyis csak a firefox fut rajta, meg a vlc-ben a letorrentezett porka :)

3. Töltsd újra a palackjaidat. Ha visszaváltható, vidd vissza a közértbe. Ha nem, akkor paradicsom- vagy szörpfőzéskor tehet neked szolgálatot a borosüveg. A befőttes üvegekben remekül eláll a házilekvár. De nyugodtan hordhatsz benne akár ebédet is a munkába. Amikor 1 hónapja a kerékpáromról lelökött egy autó, a hátamra estem. A hátizsákban a paradicsomlevesnek semmi baja sem lett a befőttes üvegben.

4. Elem helyett aksi. Vannak már remek alacsony önkisülésűek, bringalámpába, távkapcsolóba, asztali órába tökéletesek.

Recycle

1. A csomagolási hulladékot vidd el a legközelebbi szelektív gyűjtőszigetig. A te szemeted, te vetted, te vagy érte a felelős.

2. Keresd a minél egyszerűbb csomagolást. Könnyebb szelektálni.

3. Szerezz egy komposztálókeretet, a konyhai és a kerti hulladék nagy részéből virágföld lesz a következő évre.

4. Persze, az se rossz, ha van egy jó vegyestüzelésű kazánod: papír, PET? Konyhai zsiradék papírral vagy fűrészporral felitatva? Kerti fahulladék? Száraz gaz? Energetikai újrahasznosításra vele.

5. A veszélyes hulladékokat vidd el a gyűjtőhelyre. Van, ami kereskedőknél adható le, más az FKF hulladékudvaraiban. Ne baszd bele a kukába! A te szemeted, te vetted, te vagy érte a felelős.

Mint mondtam, ez csak ilyen ad-hoc felsorolás, a teljesség igénye nélkül. Nyilván sokan demagógnak tartjátok egyik-másik ötletemet, a ti dolgotok. Van ötletetek? Kommentbe vele!

Címkék:

2009-04-03

Hétfőtől megint Kamba

Most jött, idézek:

Ha még nem hallottál róla, és nem mindenki erről beszélne a munkahelyeden, szeretnénk szólni: április 6-án, hétfőn indul a tavaszi Bringázz a Munkába! kampány! Az őszi regisztrációd él, de a km-eket a kampány ideje alatt újra kezdjük számolni - itt az újabb kihívás! Április 6-tól május 8-ig tart a kampány, ezen időszak alatt legalább 8-szor kell tekerni.

Látogass el honlapunkra: www.bringazzmunkaba.hu !

Most vasárnap a Nagy Bringás Szezonnyitó eseményünkkel indítjuk a kampányt, Budapesten a Westend előtt! Várunk Téged is! Részletek itt >>

Rengeteg újdonságunk van, fejlődött a honlap (e-mailes meghívó, csapatkereső, stb.), ezekről itt olvashatsz. Vannak altémáink is: szólhatsz egyetemista barátaidnak is (Bringázz az Egyetemre!), aki rájött, hogy milyen jó természetesen kerékpározni, akár szoknyában és öltönyben is, az külön ajándékokat nyerhet (Bringázz szoknyában / öltönyben!), illetve idén a MÁV együttműködésével a kombinált közlekedés is könnyebb választás lesz (Bringázz és vonatozz a munkába!)!

Itt a jó idő! Bringára fel! Szólj munkatársaidnak, idén legyen a ti cégetek a legbringásabb! Vigyél plakátot a munkahelyedre, hogy mások is láthassák! Részletek itt >>

Ne feledd: Április 6-tól május 8-ig. Tekerj 8-szor! Természetesen.

Címkék:

2009-04-01

REDMOND Magazine April 2009

Vártátok, mint faluszélen a segélyosztó furgont. Idézek:

Dear KRISZTIAN,

Your digital edition of REDMOND magazine's April issue is now available online as a PDF. To download, just click the link below:
http://www.digital.1105pubs.com/t.do?id=2375512:3205584&MI_ACCOUNTNBR=360179063

Thank you for subscribing to the digital edition of REDMOND.


Doug Barney
Editor in Chief
REDMOND

Idéztem. Örültök.

Címkék: