2007-01-30

A Vista-bétavizsgákat meg kell ismételni?

Olvasom az MS-plecsnik és új vizsgák blogján, hogy
"we need to add additional content to exams 70-621, 70-622, and 70-623 in order to maintain appropriate alignment with the intended job roles. Exam 70-620 ("Big Vista") will not be affected [...] Customers who have already taken the betas for 71-621 or 71-622: your scores may be delayed or we may have to run a second beta."

Most szinte örülök, hogy karácsonykor már nem volt hely a 70-621-re. Nem kicsit utálnám, ha újra kéne bétáznom, ráadásul ugyanabból az anyagból. Ismétlővizsgáztam én már eleget rövid, ám annál taralmasabb életem során :)

Ti már jártatok béta-vizsgán? Milyen volt? Mit szólnátok, ha újra kéne tolni valamelyiket?

2007-01-26

Pánugor nyelvérzék

A lányom hihetetlen pánugor nyelvérzékről tett tanúbizonyságot. Olvassátok, okuljatok.

Címkék:

TS Welcome Kit

Jelentem, a múlt hét folyamán befutott 2 db welcome kit. Először a "Microsoft Certified Technology Specialist, SQL Server 2005" feliratú oklevél jött meg, ami mellé csak egy levelet mellékeltek. Ezt a postás lazán félbehajtotta, így gyógyítván bele az A4-es méretű borítékot a postaládába. Kívánom neki, hogy amiként ő belegyűrte az oklevelemet a ládába, azonképp gyűrje majd a beviagrázott lipicai tenyészcsódör is a vaskos lőcsét ő aranyérszaggatta alfelébe.

Másnap a "Microsoft Certified Technology Specialist" oklevél jött, MCTS-kártyával (korábban 1 kártyán volt az összes plecsni, most -- úgy néz ki -- plecsninként külön kártyát osztanak). valamint egy 20%-os kedvezményre jogosító kupon az MCP Store-hoz, ha mondjuk pont MCTS-feliratú bögrét akarnék a világ túlfeléről idereptetni.

Nektek már jött újplecsnis welcome kit? Kinek mi volt benne?

2007-01-22

Mennyit fogyasztanak a stand by kütyük?

A nagyszerű Soci végzett némi szorgalmi feladatot. Nekiáltt és konnektoronként kiméregette, hogy a különböző háztartási és szórakoztató-elektronikai eszközök mennyi áramot zabálnak kvázi-kikapcsolt, ú.n. készenléti állapotukban. Az eredmény engem eléggé megdöbbentett: a Hajnalka-ranchen havi 3000Ft taccsan el csak erre. A részletes eredmény itt található.

Ha valaki ennek a környezetvédelmi aspektusára is kíváncsi, akkor itt a cikksorozat máésodik része: Számolgassunk CO2-t

ovsz.hu

Egyik barátom hívott, hogy az édesapjának A- vérre lenne szüksége. Semmi gond, pont ilyenem van, szoktam is vért adni, hát nézzük meg, mi van a weben a témáról.

Jópont
Eléggé átszervezték a lapot. Például a főoldalon látjuk, hogy mekkora a hozzáférhető vérkészlet. Most az "éppen elég" fokozaton áll, de egy kis URL-hackiggel feltolhatjuk a raktárkészletet :)
http://www.ovsz.hu/images/blood/bar01/level4.png

Aztán fotósorozat illusztrálja, hogy mi történik véradáson.

De nem is ez a lényeg, hanem hogy RSS-ben küldik szét a készlet méretét, méghozzá vércsoportonként. Ergo ha látod, hogy a te véredből kevés van, fogod magad, azt' bemész.

Ha valamit nem találunk, üzenetben érdeklődhetünk. Ekként cselekedtem én is.

Rosszpont
- Elérhető a neten azon gyógyszerek listája, melyek szedése kizár a véradásból? -- kérdeztem levélben.
- Jelenleg honlapunkon nem érhető el azon gyógyszerek listája, melyek szedése kizár a véradásból. Azon oknál fogva, hogy a több ezres gyógyszerlista több oldalt foglalna el. A hatóanyag szerinti felsorolás pedig nem lenne segítség egy laikus számára, hiszen a gyógyszer nevek változhatnak. Ezért, egyedi elbírálás alá esik mindenféle gyógyszer szedése, melyet a donorvizsgáló orvos végez. -- válaszolta egy főorvos.

Magyarul menj be, szopd végig az előkészítő procedúrát, majd amikor mellékesen megemlíted, hogy mit szedsz akármire, akkor közlik, hogy "ja, bocs, akkor ne adj". Az ilyen apró, de mégis idegesítő kellemetlenségekről tavaly nyáron már írtam.

Lesz mit fejleszteni a beszedett vizitdíjakból, az biztos.

Hogy szerintem mi lenne a megoldás? Nem varázslat, nem is találom fel újra a kereket vagy a tűzcsiholást. Létezik az EüM oldalán a DrInfó nevű szolgáltatás. (Természetesen teljesen magamtól találtam rá még a nyáron, úgy tűnik, orvosinformatikai téren még mindig veri a google a háziorvosokat. :) Na most ezen az oldalon minden gyógyszernek ott van a hatóanyaga, a helyettesíthetősége, az alternatív gyógyszerekkel mennyibe kerül 1-1 napi kezelés, milyen szerekkel nem szedhetők, milyen allergiánál ellenjavallt a használatuk, gyakorlatilag minden. És igen, ez a "a több ezres gyógyszerlista több oldalt foglal el". Sőt, úgy nevezett adatbázist alkot. És működik. Az adatbázist szerintem simán ki lehetne egészíteni azzal, hogy az adott szer használata a véradásból egyértelműen kizár-e.

Uff. A Tikkadt Bölény szólott a törzsi tanács előtt.

Címkék:

2007-01-18

Castingon jártam...

Tavaly előtt benne voltam a TV-ben. 2 másodperc hírnév jutott. Az internetes kérdést utána is nézegettem, válaszolgattam. Kicsit szomorúan vettem tudomásul, hogy a nyári szünet ellenére nem változnak a kérdések, ugyanakkor a képernyőről is lekerült a műsor.

Annál nagyobb volt az örömöm, amikor is ez a levél érkezett karácsony után:
to: bazi sok ember emailcíme
subject: Legyen Ön is Milliomos!

Tisztelt Játékos!
Örömmel értesítem, hogy internetes játéka alapján bekerült a LEHETSÉGES játékosok közé, ezért kérem, hogy egy válasz e-mailben adja meg telefonos elérhetőségét,2006.december 28-29 én 9:00-17:00 között, hogy fel tudjuk venni a kapcsolatot.

Megadtam, felhívtak. Másfél éve 2 körös volt a bejutás: először egy kérdést tettek fel, ahol is nagyságrendileg kellett saccolni, majd a 2. fordulóban egy hosszabb tesztsor kitöltése volt a feladat. Ezután már az adás felvételére hívtak.

Most is volt saccolós kérdés (hány 1000 fő alatti település van az országban) és megvolt a telefonos kvízsor is (Verdi-operák, történelmi csaták időrendbe helyezése, irodalmi művek műfaji besorolása, képzőművészet), ma pedig túl vagyok a castingon.

A casting klasszikus pornófilmdíszletek között indult: rózsadombi villa, alagsor. Amikor benyitottam, szinte vártam, hogy bent pamlagon heverésző, az idejüket könnyű tárcsázással elütő delnők várnak. Nem így lett. Beléptemkor rögtön szembenézett velem egy csodálatos Vágó--Győzike-poszter, az ajtó mellet egy Vágó-portré.

Gyenge negyedórányi várakozás után megkezdődött a próbafelvétel. Kis kötetlen beszélgetés arról, hogy kerültem oda, mikor születik a 2. lányom, ilyesmik. 2-3 sorkérdés: amerikai uralkodók uralkodásuk sorrendjében, csaták. Innentől klasszikus LÖiM-os abcd-kérdések: a 4-ből melyik opera nem vígopera, melyik hellén szigeten alakult ki a mínoszi kultúra. Igaz-hamis kérdések: a bor török eredetű szavunk-e, Mikiegér svéd és kínai nevei. A végén 1db bar-kochba-feladvány.

Megköszönték, ha ez alapján bekerülök, akkor február 3-6 között lesz a forgatás.

Ezek -- és az eddigi tapasztalataim -- alapján összeállítottam a -- GTD-sen szólva -- !toRead-listámat:
  1. Szerb Antal: A magyar irodalom története
  2. Operák könyve
  3. Rejtő regényei képregény-formában
  4. A Wikipédián átnézem a történelmi ország megyéit.

Ha valaki tud ajánlani átteknintő jellegű művet képzőművészetből, az ne tartsa magában.

Címkék:

Helyesírási hack

Gyorsan írunk valamit -- esetleg olyan gépen, ahol nincs magyar helyesírásellenőrző -- és nincs kéznél A magyar helyesírás szabályainak 11. kiadása? Töltsük le. De ha mégsem, akkor sincs okunk az aggodalomra, fogjuk kedvenc keresőnket és írjuk bele a bizonytalannak vélt szót, valamint a "a magyar helyesírás szabályai" sztringet.

Gyorsan ott a válasz.

2007-01-17

co.mments.com

Idegesít, hogy a blogspoton nem tudunk feliratkozni a kommentek feedjére? Mert engem eléggé. Megoldás egyelőre nincs, félmegoldás azonban van:
http://co.mments.com/

A login/register menüpontban a Get an account részre kell kattintani, ami bár nagy betűkkel van kiírva, mégsem szembeötlő. Ezután track mezőbe felvetetjük a nyomonkövetendő cikkeket. Ne varanusz.blogspot.com formában, ne is http://varanusz.blogspot.com formában vegyük fel a nyomonkövetendőket, hanem kimondottan a cikk oldalát adjuk meg, pl: http://varanusz.blogspot.com/2007/01/gtd-stett-pnzgyek.html

Ezután akár rss-ben is olvashatjuk a kommenteket, a feed eként fog kinézni:
http://co.mments.com/track/feed/usernév

Az ötletet egyébként Zokszigén adta.

Egzotikus billentyűzet használata

Francia (azerty) billentyűzet elé vetett a balszerencse? Orosz gépen kell beütni egy pár karaktert? BeRDP-ztél egy cseh szerverre és most lövésed sincs, hol lehetnek a számbillentyűk? Ha nem is gyakori szituációk ezek, azért előfordulnak az emberel és tolják felfele az ember vérnyomását.

Nos, ha mindez Windowson történik, akkor van egy gyors áthidaló megoldás, az
on screen keyboard használata. A cuccot a Accessories/Accessibility pontok alatt érjük el a start menüben, vagy beverhetjük a -R osk gombsort is. A cucc egyébként a %SystemRoot%\system32\osk.exe fájlnév alatt található.

Itt az intézeti hivatalos leírás:
http://www.microsoft.com /enable/training/windowsxp /usingkeyboard.aspx

2007-01-10

RSS @ IDG.hu

A levlistán láttam egy linket, ami a computerworld.hu oldalra mutatott. Mivel a téma érdekelt, elolvastam a cikket. Aztán láttam fölül, hogy ott figyel a narancssárga RSS ikon. Na, mondom, legyünk má tájékozottak: noszarajta, jobbklikk, copy link location (nevezetesen http://idg.hu/rss ), goto google reader, Add subscription. Aszongya: No feed available for "http://idg.hu/rss"

No, mifene?

Klikk az rss ikonra. Aszongya:
Az IDG a következő csatornákon szolgáltat híreket: Hírek, Adatbiztonság, Business [...]

Azbeszt! Ha már kitosszuk az RSS ikont a cikk tetejére, akkor nem lehetne az adott cikk szempontjából releváns feedre mutatni? Vagy ha mindenképpen propagálni kell a többi szutyok feedet, akkor akkor 2 ikont kitenni némi magyarázattal?

Nem mondom, hogy rettenetes tragédia történt, mindössze annyi, hogy ezek után én nem fizetek ott elő egy feedre sem.

A januári RadmondMag gyors rivjúja

Átfutottam. Jön az office2007, jön a Vista, némi kis payware-bemutató. Aztán a 32. oldalon jön egy cikk az Intézet akvizícióiról, megspékelve némi futurizmussal "mi lesz itt pár év múlva" jelleggel. Aztán a 47. oldalon van egy áttekintés a Vista GP-újdonságairól. De erről már mesélt GT a Lurdyban. Végül vagy egy 10 pontból álló AD-tippek/trükkök, majd egy nagy adag bullshiting és reklám. Ha kell, töltsd le.

Címkék:

REDMOND magazine - 2007. január

Idézek:

Don't miss this month's issue of REDMOND magazine! Get your subscriber copy here:
http://www.1105info.com/mufivq_.html?RED_ACCOUNTNBR=360179063
(Note! If this URL breaks, just copy and paste the entire URL into your
browser window to go straight to the download page for the magazine.)

Here's what you'll find:
=:COVER STORY:=
UNFAIR FIGHT? By Carolyn A. April and Ed Scannell
Microsoft's assault on a myriad of markets leaves third parties scrambling.

=:TOP STORIES INCLUDE:=
LAYING THE GROUNDWORK FOR OFFICE 2007 By J. Peter Bruzzese
It's coming, along with Vista and a host of other major releases. Making the proper preparations will ease the transition.

OPENING UP NEW VISTAS IN GROUP POLICY By Derek Melber
Microsoft's latest OS wipes out a raft of nagging problems.

REAL SIMPLE By Jennifer McAdams
Can moving to an all-Microsoft environment save your business time, money and aggravation? More and more IT departments are saying yes.

Plus your favorite columns and much more!

Don't miss the entire issue:
http://www.1105info.com/pnpzqo_.html?RED_ACCOUNTNBR=360179063

Idéztem.

Címkék:

2007-01-08

Hogyan lőjük be az ISA mögött a Firefoxunkat

ISA server mögött vagy és az istennek sem megy a Firefoxod se autodetecttel, se a közvetlen internetkapcsolat beállításával, pedig minden kollégádnak gond nélkül hasít a róka?

Van megoldás.

Az isa-appletből (ami ott figyel a tálca jobb oldalán a "notification area"-ban) nézzük ki az ISA-szerverünk nevét. Legyen ez példánkban myisa. Ezután egy egy cmd.exében adjuk ki a netstat | findstr /i myisa parancsot, persze kacsacsőrök nélkül.

Nem lesz olyan sok találatunk, és ott találjuk majd a kapcsolódni vágyott portot.

H:\>netstat |findstr /i myisa
TCP mypc:4420 myisa.cég.com:8080 ESTABLISHED
TCP mypc:4838 myisa.cég.com:8080 ESTABLISHED

Ezt a portot adjuk meg a manual proxy configuration alatt a port mezőben.

2007-01-05

A pingvin esete a gallokkal

A cégnél az informatikai rendszerben komoly volt a fennakadás, vagy 15-en a világ minden tájáról próbáltunk összehozni valami értelmes megoldást. A probléma mögött meghúzódó ok kezdett körvonalazódni -- egyre valószínűbb volt, hogy az aktív hálózati eszközök (röviden Cisco, olaszosoknak csiszkó :) valamelyikének a beállítási tökéletlensége okozza a gondot. Ciscós magyar srác mondja a francia L2-nek (*), hogy az nyisson egy cmd-t, ott futtassa a `ping -t'-t stb-stb. mondja a többi utasítását. Aztán:
- Now please go to the ping window...
Amire a francia egy rövid `aha' után visszakérdezett:
- What is doh?

(*) Senkit se tévesszen meg ez a véletlen egybeesés. Az L2 a cégnél második szintet jelöl és még francia kollégák esetében sem az R2-D2 laccsolt ílásmódja.

2007-01-04

GTD-sített pénzügyek

A most következő írásra Gaba cikke inspirált.

Ha már úgyis egyre kevésbé IT-blog a bitkomodóm, akkor most egy cikk erejéig evezzünk a lifehacking, a mindennapi ügyeskedések vizére. Leírom, hogy milyen módon követem a bankszámlám alakulását, mit teszek a cetlikkel és hogy tudom minden tartós cikkemről, hogy meddig van rá garancia.

Bankszámla
Olyan bankszámlám van, ahol a havi kimutatást nem papíron küldik postán, hanem .pdf-ben, e-mailben. Amikor ez az email megjön (hónap vége, hónap eleje, mikor hogy), akkor összevetem a rajta lévő tételeket a kártyás fizetésnél és kp-felvételnél kapott cetlikkel(1). Ha gond van, lehet reklamálni, ha semmi gond, akkor ezekre a nyugtákra innentől nincs szükség. Ha tartós fogyasztási cikket fizettem éppen, akkor hozzátűzöm a nyugtát a blokkhoz vagy számlához (pl. az obis vásárlásoknál mindenképpen így kell tenni, különben elzavarnak reklamáció esetén), a maradék nyugtákat pedig egy használt borítékba teszem (2) és az irodában egy kötegben ledarálom.

Tartós fogyasztási cikkek számlái
Tartós fogyasztási cikkekre általában fél év a garancia, ennél tovább nem is érdemes megtartani a blokkot és a számlát. A fent említett havi rendezgetésnél az összes megtartandó számlát műanyag tasakokba rendezem, méghozzá a "lejárati" hónapjuk alapján. A lejárt számlákat ki is lehet dobni -- én az íróasztalom melletti zacskóba dobom őket, ahonnan a kék kukába kerülnek.

Hol tárolódnak a cetlik a hóvégi rendezésig?
Fizetéskor a pénztárcámba teszem őket. A tárcámat rendszertelenül, de általában hetente mindig legalább egyszer kipakolom. Ilyenkor a cetlik a hó végén elszámolandók borítékjába kerülnek. Ha 43foldereznék, mint ahogy -- még :) -- nem teszem, akkor ez a boríték a folyó hó utáni hónap folderében lenne.

Ti hogy kezelitek a számláitokat, nyugtáitokat?

(1) Cetlit mindig kérek, mert ha céges ügyben fizetek, kell a nyugta az elszámoláshoz, és így mehet a tranzakció rutinból, nem kell gondolkodnom, hogy céges vagy privát ügyben fizetek-e.

(2) A Főtáv- és villanyszámlát valamint mind3 telefontársaság számláit borítékban postázzák. Azok tökéletesen megfelelnek ilyen ideiglenes tárolásra. De ha jön valami gagyi spam (vegyél 5 receptet 2000Ft-ért, mert szép és lehet gyűjteni), akkor az ottani boríték-hulladék is ilyen másodfelhasználásra kerül.

Gagyi oldalak - decemberi merítés

Már korábban is fikkantottam itt gagyi szájtokat, különösen, ha azok használhatóság (juzabiliti) terén voltak igen gyengék (ld brendon, bambino). Lássuk, mit is bírtam most összeszedni a karácsony előtti, pihengetős időszakban.

Paprita.net
Rettenetes és javarészt összelopott gif-animok, iszonyat dalszövegek. Az egész oldal brutálisan túl van zsúfolva (csak azért sem fogom használni a "túlzsúfolt" germanizmust) és rettenetesen harsány.

ujbudacenter.hu
A bevásárlóközpont 2006. decemberi megnyitásakor is csak valami 2005-ös cikk a legfrissebb az oldalon. Szilveszterkor viszont már a "Dear Visitor!This site is under constrction."figyelt az oldalon. Aztán az új évben visszatért a 2005-ös tartalom.

ezerlap.hu
Ez valami képeslapküldő postásoldal lenne, de nekem minduntalan csak a hibás flashplayeremre panaszkodik. Természetesen a flashplayer nélkül egy sor infót sem csikarhatunk ki az oldalból, ezen kívül:You need to upgrade your Flash Player

harmonia-ep.hu
Csak nézzétek meg a headert. Több, mint másfél éve zavartalan a cucc működése, a fejléc azonban még mindig "beta teszt".

2007-01-03

5 érdektelen adat

A blogtagging témája. Köszönöm JoeP-nek a megtisztelő meghívást.

  1. Gimi negyedikben épp csak átmentem rajzból, érettségin pedig majdnem megbuktam magyarból.
  2. Túrom az orrom. Nem jó, nincs is semmi értelme, a legtöbb embert undorítja, engem sajnos mégis szórakoztat.
  3. 5 évig voltam vegetáriánus. Ez akkoriban (középsuli vége, főiskola, majd utána amíg el nem kezdtem dolgozni) a jóságba vetett végtelen hitem megnyilatkozása volt. De nagyon komplikált volt a kajáhozjutásom: nem ettem állati zsírt sem, így a húsok mellett sült ételek is kiestek és sosem ettem étteremben, menzán, házibulikban. Amikor elkezdtem dolgozni ez a szigorú étkezési következetesség falánk hedonizmusba csapott át, a tömegem pedig 10 év alatt 50 kilót nőtt.
  4. A főiskolán (Kandó info) nem voltam igazán sikeres. Emlékeim szerint én tartottam a 6 félév alatt a félévismétlés nélkül legtöbb elégtelen összeszedésének rekordját: szám szerint 21-gyel.
  5. Főiskola után és az első 3 munkával töltött évemben nem igazán érdekelt az IT. Az volt a tervem, hogy szakmát váltok, el is kezdtem a PSzF-en a pénzügy szakot, azt hittem, hogy az értékpapírelemzői szakmánál nincs jobb. Aztán az első vizsgaidőszak helyretett. Nem kicsit. Nagyon. Bár a sulit elvégeztem és sokat is köszönhetek neki -- többek között kibővült a látóköröm -- nyilvánvalóvá vált a magam számára, hogy az IT-ban a helyem.

Nahát, újabb érdekes adatok, mondaná Galla.

És akkor adjuk is tovább a labdát:

Címkék:

Tavalyi blogstatisztikám

JoeP után én is körülnézek a tavalyi blogstatisztikámban. Íme a tavalyi top10:

Fresh Wiki (296)
puncik (195)
kelemen béla (140)
varánusz (114)
kis angol nyelvtan (105)
gátvédelem (87)
lanyok.hu (63)
zokszigen (54)
holdraszállás (53)
angol nyelvtan (41)

Ahhoz képest, hogy tudtommal elsődlegesen IT-blogot írok, meglehetősen irreleváns, , másodlagos megjegyzéseket feltáró találatok. Fresh Wiki első helyezése annál is meglepőbb, mert a google-lel nem is találok az oldalamon rá való utalást:
http://www.google.com/search?q=fresh+Wiki+site%3Avaranusz.blogspot.com

A második helyezett "puncik" mindössze 1 cikkben jelennek meg, ahol azon mosolygok, hogy valaki a családi blogunkra talált rá az adott keresőszóval.

Kelemen Béla bácsinak, a vízügyi szakembernek a neve szintén mindössze egyetlen cikkben jelenik meg: Kelemen Béla vagyok, kész, vége

És így tovább, és így tovább. Gyakorlatilag a most éppen szünetet tartó IT-ősblogger zokszigénnek és az én nevemnek lehetne keresnivalója a listán.

Ahogy másfél éve mondtam: Reteknek kell itt osztani az IT-okosságokat? Freeporn, warez, download, máris megvan a látogatottság.

2007-01-01

BUÉK

Nem beszélek idén a trikolorral, se nélküle. Csak azt kívánom mindenkinek, hogy idén basszatok ki eggyel kevesebb emberrel, mint tavaly és húzzatok ki a szarból eggyel több embert, mint tavaly. Igyunk!

Címkék: