2006-04-28

Cikktárolás témája

Sesék cikkje megihletett, módosítottam a blogom template-jét, mostantól minden cikk alján ott figyel pár link, amivel a cikket nyomhatjuk delicsuszba,
diggbe, linktérbe.

A websablonban class="post-footer" részt kerestem meg, itt a bekezdés végére odatettem a köv. kódot:

Mindenki ö'ül.

2006-04-27

Thunderbird -> GMail

A héten feltöltöttem az elmúlt 3 évem privát levelezését Thunderbird alól a bazi jól kereshető GMailbe. Ehhez Mark Lyon's GMail Loaderét vettem igénybe.
Nem is kell neki semmi, megadod a gmail-accountod adatait, megmutatod neki a mailfile-t (ez emlékeim szerint az %APPDATA%\Thunderbird alatt található), aztán hagyod molyolni.
Amikor kész, felnyomod a sent-foldert is.
Mindenki örül ... akit nem zavar az, hogy a levelek a feltöltés időpillanatában kapott timestamppel jelennek meg a webes felületen. Úgyhogy ekkor még jött egy jóízű `set to read', aztán már lehetett is keresgélni a régi levelek között.

Ethereal 0.99

A legtöbb probléma, ahol a hálózati forgalom is érintett, esetén a leggyorsabb hibakeresési megoldás a hálózati forgalom monitorozása. És ennek egyik ingyenes eszköze az Ethereal. És bár engem ha engem szniffelésen kapnak, olajipari szempontból úgy kúrnak seggbe, mint Atit a dándog, azért az Ethereal jó és nektek ajánlom.

És hamarost itt az 1.0. Legalább is ilyesmit hallottam én, tudomásom szerint.

PowerShell - a nagy névlenyúlás?

Uhh, nagyon svábiandrisosra sikerült ez a cím. Naszóval: amint leírtam azt a szót, hogy izomkagyló, rögtön eszembe jutott Typelab Dani tavalyi tréfája, miszerint jól megnézte, a "seggalmát" mikorra indexeli le a google.

Rá is kerestem a zizimkagylóra, de egyelőre semmi. Aztán ránéztem a powershellre, és láss csodát:
van már 2 ilyen termék. Az egyik junikszos-linukszos, magas a TCO-jú és gyakorlatilag egy tabolt felülettel fogja össze a telnet-ablakainkat. A másik egy alacsony-TCO-jú vindózos freeware, tulajdonképpen egy valag teljesen haszontalan funkcióval bővíti ki a jobbklikk menüket.

Ilyen hülye átnevezést mérnökember nem találna ki, a marketingesek meg nyilván konzultáltak a jogászokkal, mielőtt ebbe beleugrottak, úgyhogy a Monad->PowerShell-átmenet kapcsán ne számítsunk a szabadszoftver-szervezetek számára perben megítélt nagy pénzekre.

A gátvédelem Tószegig emeli a látogatottságomat, összvonalba

Ezen a héten majd' minden nap a szokásos duplája felett érkeznek a látogatók. És ez a látogatótöbblet a múlt pénteki cikkemre talál ide, főleg a Google-ról. Fene se gondolta volna, hogy ennyit ér az a 7 perc, ami alatt begépeltem az árvízvédelmi meister szavait...

2006-04-26

Az átnevezőkommandó bevetésen

Az SMS-t System Center Configuration Manager 2007-nek fogják hívni, a MOM a szocialista ipar optikai fellegvárára majd plázára hajazó nevét cseréli le a pedigrés Systems Center Operations Manager 2007-re, a Monad (MSH) pedig Windows PowerShell lesz. (Értitek? Izomkagyló. Nooormális?)

Redmond mag 2006 márc.

Jobb későn, mint soha.

Aszongya:
=:COVER STORY:=
THE 800-POUND GORILLA By Doug BarneyWindows and Office each dominate the landscape, like King Kong on SkullIsland. What would it take to shoot this monkey down and give otherspecies a fighting chance?

=:TOP STORIES INCLUDE:=
READER TIPS: DO AWAY WITH SPYWARE By Doug BarneyMany programs block spyware, but few know how to get rid of it. REDMONDreaders offer some clever ways to banish these nasties.

NEVER AGAIN By Keith WardWhat's the worse thing that's happened to you in your IT career? Readersshare their scariest on-the-job experiences, and you can learn fromtheir mistakes.YOUR TURN

BIZTALK SERVER: GETTING BETTER ALL THE TIME By Joanne CummingsUsers say Microsoft BizTalk Server 2004 -- and the 2006 version --significantly ease enterprise application integration.

Plus your favorite columns and much more!
Don't miss the entire issue:http://101offer.com/d/?a=360179030&i=RED_603DS&m=red

Ha valaki ki szeretné nyomtatni, akkor ezeket az oldalakat érdemes:
5,6,8,10,13,16,18-20,22,23,26-29,31,32,33-36,38-40,42,45-49,51,52,54,56,58,60,63,64,66,70

soci.hu elindult

Az öreg blogmotorosok jönnek visszafele.

Soci elköltözött a lejárt bétájú netacademia.net-ről. Az új helye: http://soci.hu/blog/.
És ha valaki figyel, akkor az sejtheti, hogy hamarost indul a http://zokszigen.DynDNS.com

2006-04-24

Véradás

Ugyan nem vagyok egy Gaba de ismét lecsapoltattam magam a szombati babaruha-börzén. Most a Szent István Kórház csapata gyűjtötte a vámpírtápot és emellett szolgáltak nekem meglepetéssel is rendesen.

Egyrészt megtudtam, hogy az OVSz-től teljesen függetlenül tartják nyilván a donoradatokat, így csak egy 5-évvel ezelőtti véradásomról tudtak.

Másrészt meg a vizsgálónéni cinkos kacsintgatás mellett akarta elbliccelni a vizsgálati vérvételt, mondván, ha már adtam vért, biztos nincs semmi baj (csak amikor mondtam, hogy nem is egyszer zártak már ki véradásból pont e vizsgálat miatt, akkor vette elő a döfőjét).

Harmadrészt még ilyen fájdalmas véraláfutásom nem volt ragtapasztól.
Summa summarum, inkább bemegyek a Karolina útra, minthogy megint ilyen szentistvános kitelepülésen csapoljanak.

2006-04-21

A zárviszbül veszi ki a zokszigént...

Hiába, ezek vagyunk mi. A tízmillió vízügyi szakember osrszága.

- Jónapot!
- Jajj, a Magyar Tévétől tetszenek jönni?
- Igen, egy helyi tévétől. Mit szól a...
- Mi?
- Mit szól ahhoz, hogy újra kijöhet a víz ide?
- Hát, ööö, o-annyit tudok mondani, hogy..., hmmm hát lehet, hogy nem fog kijönni a vísz... Mer. Hogy mondjam? Lehet hogy nem bisztos, nem bisztos, hogy ki fog jönni
ha a lassú árvíz kimegy tehát ha a lassú árvíz...védelem tehát a tehát a lassú elmegyen, akkor a ... a víz elmegy, de a gátvédelem, az, az már nem mindegy, tehát.

Na most olyan van, hogy... tehát a maga a gátvédelem, az az az egy speciális téma, ott olyan van, hogy hogy hát meg kell erősíteni a gátakat, tehát összvonalba, tehát le Tószegig minden, felfele, le, fel, evvel bisztoss ... és az nem ez erősítés...erősítéssel kapcsolatosan hmmmm a gátvédelem az olyan, hogy lent és fönt mindenütt meg kell erősíteni lényegibe az van.

Na most a másik az, hogy ...hmmm... a... izé öhhöhö, elnézést, a...
- Jó, köszönjük szépen, köszönjük.
- Vá...vá'jon!

Ezek teljesen készek... G. világuralom

Innen.

Google Holdbázis :).

2006-04-20

Zokszigén - átalakítás és költözés miatt zárva

Marci így ír neki:

"Az új gépre nem szeretném feltenni a MovableTypet, meg egyáltalán semmilyen blogvackot, mert ma már a világ tele van ingyenes bloghelyekkel."

Sic transit gloria mundi -- mondaná Bőhm bácsi a Szomszédok végén. A zokszigénblog volt az első és sokáig az egyetlen magyar blog, amit olvastam. És azt a NetAcadémia hosztolta. Aztán további blogokat is. Perzse nyílván Soci volt, aki az egészet intézte, ő meg már nincs ott. És persze akkor még nem folyt a csapból is a blogtér-blogoszféra-blogszakma-tematika. Most meg már nem is lesz blogmotor a NAcadon.

Remélen nem tart sokáig a költözési döntés meghozatala és jövő héten folytatódik a csempetépkedős-beszólogatós, de mindenképpen IT-ismeretterjesztős blog. A 2 friss MVP úr, JoeP és Gaba nagy blogköltöztető, bizonnyal segítenek.

Addig is, ha valaki kíváncsi arra, mikkel is foglalkozik Tankó úr, az nézegesse a bokkmarkjait: http://del.icio.us/zokszigen

Üzikonf VIII. - szubjektív beszámoló

Mivel az InetPub nagyja éppen GT-nél okosodik a NetAcadémia ISA2k4-tanfolyamán, a hosszú szabiról frissen hazatért főnököm húzta volna a száját, ha elkéredszkedek, meg a tematika is csak részben izgatott, ezért nem a teljes napot tekintettem meg, csak -- kvázi hosszú ebédszünetként -- a középső harmadot.

A CD "Az előadás anyaga" c. folderében a következők találhatók:

Csató Endre - WSUS, patch management alapfokon.ppt
Safranka Mátyás - WSS és SPS üzemeltetési tapasztalatok.ppt
Tóth Sándor - 64 bites architektúra, csapdák és átjáról.ppt
Mészáros Kornél - Hasznos holmik.ppt
Harmath Zoltán - Active Directory replikáció belülről.ppt

Ebből a WSUS-sal játsszanak csak a kis gagyi cégek, a 100 000 kliensünk konfigmenedzsmentjét nem hiszem, hogy valaha is ezzel fogjuk nyilvántartani. SPS-vonalon ha tudás kell, akkor MacGaba MVP úrral megbeszélem a közgyűlésen 1-2 korsó Borostyán mellett. A 64-bites architektúra meg így járt.

Mondjuk Schaffer Andras fóliáit megnéztem volna, a tematika alapján az ITIL/MOF-tematikát nyomhatta, persze ez lemaradt a CD-ről. Ehelyett viszont ott figyel kumjunitiépítési szempontból az "Az előadás jegyzetei" c. folder, ahol megtudhatjuk, miért jó az MVP-knek, mennyi link is van a microsoft.com-on és milyen Lurdyk várhatóak még nyárig.

Emellett van "ISA Server 2006 Beta 1", Monad és "Virtual Server 2005 R2", ha valaki nem akarja mindezeket letöltemi. Az utóbbi folderben van 160 megányi videó is.

A Hasznos holmik-session közepére futottam be. Pont lemaradtam a besztprektiszes, exchange-es részről, Kurucz Gyuri bemelegedve feküdt neki a tool-cuvée-nek.

A Server Performance Advisor demója után a DS-toolokat csemegéztük. Ezek nagy része ismerős volt a két héttel ezelőtti tanfolyamról.

Ami újdonság volt számomra, az a standard I/O-kezelés tökélyrevitele. Minden Szalacsi vezetéknevű júzer jelszava legyen ovjektum123?
dsquery user -name szalacsi* | dsmod user -pwd ovjektum123
Néhány érdekesség:

Ki nem lépett be két hete?
dsquery user -inactive 2
Kell a francnak ez az OU:
dsrm -subtree <ou>

Közben találtam egy pár példát itt: robvanderwoude.com

Ez után szó volt a netcap.exe-ről, ami a NetMonitor parancssori változata. A netmonnal létrehozott capture-filtereket is használhatjuk benne, valamint a .cap-okat a netmonnal tudjuk kielemezni. Miért jó ez? Azért, mert ütemezetten, scriptből indíthatjuk a szniffelést, nem kell interaktívkodni.

A session végét vegyes toolok bemutatása zárta:
A malicsuszkód-leverő, cabarc.exe amivel .cab-ba csomagolhatjuk a file-jainkat, ha ez nekünk jó, spcheck.exe és a Sysinternals-féle Process Explorer

Az ebédszünetben 2 exkollégámmal futottam össze, majd arra lettem figyelmes, hogy Lepenye Tomi vág át a szendvicseit hatosával a kistányérra halmozó tömegen. Bemutatta az öccsét, és sajnálattal közölte, hogy az ehavi közgyűlés helyett holmi CIO-konfon vesz inkább részt. Az előadáshoz sok sikert kívánunk és remélem, mielőbb publikálod az anyagot.

Harmath Zolinak jutott az ebéd utáni bóbiskolások elleni frontális támadás levezénylésének hálátlan feladata. (Észrevettétek, hogy egy csomószor mennyire hasonlított a hangszíne Rudolf Péteréhez?) Kicsit úgy tűnt, öntömjénezéssel indul a session, de aztán hamar ráfordultunk a szakmai tematika rögös útjának startvonalára. A fonalat szerintem a 10. fólia felett elvesztette az ingyenszendvics-motiválta tömeg, de Zoli kitartott, elmagyarázta a replikációs modellt, a verziózást, ahol lehetett, mindenhol kitért a verziók (w2k, w2k3) közötti különbségekre.

A magyarázatokhoz elég masszívan használta a ZoomIt-et és a tabletPC-jét.

Megtudtam egy érdekes adatot is (nem, nem a fenyő 300000km/s -os sebességéről :) A w2k3 már nem csak a mcdcs, de az A-rekordok alapján is keresi a replikációs partnereit.

Na, itt, a replikációs topológiáknál jöttem el.

A fóliákról általánosságban el lehet mondani, hogy szerzőik -- különösen az összetett szavak terén -- túlságosan is bíznak a beépített helyesírásellenőrzőben. Biztos megkapták az Office-teamtől, hogy a .ppt-ben nem maradhat piros :)

Ami még a rendezvényen szemet szúrt, az az, hogy lecserélték a hosztesszcsajokat.

Ezen zárszó szellemében aludjatok jól!

2006-04-19

Milyen DND-karakter vagyok?

Unatkoztam, túrkáltam a delicsuszon, aztán ilyen marhaságot találtam:
What D&D Character Are You?

Nem hinném, hogy ezek a "személyiségtesztek" komolyabbak, mint a Kiskegyed horoszkópja.

I Am A: True Neutral GnomeThief Bard


Alignment:
True Neutral characters are very rare. They believe that balance is the most important thing, and will not side with any other force. They will do whatever is necessary to preserve that balance, even if it means switching allegiances suddenly.


Race:
Gnomes are also short, like dwarves, but much skinnier. They have no beards, and are very inclined towards technology, although they have been known to dabble in magic, too. They tend to be fun-loving and fond of jokes and humor. Some gnomes live underground, and some live in cities and villages. They are very tolerant of other races, and are generally well-liked, though occasionally considered frivolous.


Primary Class:
Thieves are the most roguish of the classes. They are sneaky and nimble-fingered, and have skills with traps and locks. While not all use these skills for burglary, that is a common occupation of this class.


Secondary Class:
Bards are the entertainers. They sing, dance, and play instruments to make other people happy, and, frequently, make money. They also tend to dabble in magic a bit.


Deity:
Callarduran Smoothhands is the True Neutral gnomish god of stone, the underground, and mining. He is also known as the Deep Brother and the Master of Stone. His followers enjoy mining - especially for rubies. Their favorite weapon is the battleaxe.


Find out What D&D Character Are You?, courtesy ofNeppyMan (e-mail)

2006-04-18

Zokszigén: "az intezet 5 dollarert megbaszna a sajat anyjat is"

Zokszigén témázza, hogy a Microsoft rábeszélte a tartományregisztrátorokat, hogy a parkoltatott doménjeiket tartság IIS-en, így orozván el piaci részesedést az Apache-tól. És hogy ez milyen pénzorientált gondolkodásra utal. "Nem csodalkoznek ha az elmelet igaz lenne, az intezet 5 dollarert megbaszna a sajat anyjat is."

Szerintem 5 centért is. De melyik cég nem?

2006-04-13

A Writely akvizíció és a 80-20 témája

Azt témázza itt a papesz, hogy a Google a Writelyval megindult Office-építésben meg akar állni a featúrák 20%-ánál, mert a jaumunkássemberek 80%-ának úgyis csak annyi kell. Háttárpád... Izé... Én inkább Joelnek hiszek (kicsit mérsékelni kéne már az InetPub-kocsmázásokat, az előbb szegény Joelt majdnem JoeLnek írtam JoeP alapján [zárójel a zárójelen belül: valaki szóljon már az intézeti URL-arhitekteknek, hogy URL-ergonómiailag sem a 90-es évek közepén járunk már. Tanulmányozni kéne percekig például a finc.sit]), aki szerint rendben van, hogy a népesség nagyja csak a cuccok 20%-át használja, de mindenki más és más 20%-ot.

Szóval meglátjuk még, mi lesz a vége, addig is virágozzék száz virág. Aki nem tudja kivárni a writelyt, annak itt az ajaxwrite.

2006-04-11

A hét mondása

Politológus: "az első fordulós választási eredmények azt mutatják, hogy a választópolgárok 85%-a elégedett az elmúlt 8 évvel"

2006-04-07

Hogyan készíts RSS-feedet a lap.hu-s linkgyűjteményedhez?

Mindenki vágyik arra, hogy a linkgyűjtemény-frissülések minél több emberhez eljussanak. Én most azt mutatom be, hogy hogy csináltam meg a dotnet.lap feedjét. Te értelemszerűen a saját adataidat használd. Amit mi írunk be, azt dőlt betűkkel írom.

Először is haladjunk el a feed43.com-ra.
Klikkeljünk a Create your own feed-re
Step 1.
Specify source page address (URL)
http://dotnet.lap.hu/Nyomjuk meg a Reload-gombot. Ez betölti a lap HTML-kódját.

Step 2.
Define extraction rules:
{%}
Item (repeatable) Search Pattern:
{*}<a id="{*}" href="{%}" class="l" title="{*}">{%}</a>

Extract-gomb.

A Clipped Data alatt látjuk, hogy fognak kinézni a feed elemei.

Step 3.
Define output format
RSS feed properties
Feed Title
Dotnet.lap.hu
Feed Link
http://dotnet.lap.hu/
Feed Description
Dotnet.lap.hu -- .netes linkgyűjtemény

RSS item properties
Item Title Template:
{%2}
Item Link Template
{%1}
Item Content Template
{%2}
Preview-gomb

Megnézhetjük, hogy fest majd a feed.

Most pedig jegyezzük fel jól a Step 4. Get your RSS feed alatti infókat:
Feed URL is: http://feed43.com/dotnetlap.xml
Point your news aggregator to this URL or test this feed in browser.
Edit URL is: http://feed43.com/feed.html?name=dotnetlap

Nem mondom, hogy tökéletes, nem mondom, hogy nincs rajta javítanivaló, de amíg a Sanoma nem fejleszti le a saját feedrendszerét, addig megteszi.

Ja, és a végére az én lap-feedjeim:
http://feed43.com/dotnetlap.xml
http://feed43.com/scmlap.xml
http://feed43.com/mcselap.xml

Üzikonf VIII

Megnyílt a regisztráció a 8. üzemeltetői konferenciára.

Itt a program, kiemelem, ami engem érdekel.

"9:00 – Előadások:
Üzemeltetés, támogatás és termék életciklus - Schaffer András, Premier Support Manager WSS és SPS üzemeltetési tapasztalatok a gépteremből - Safranka Mátyás, Konzulens Hasznos Holmik - Mészáros Kornél, Terméktámogatási tanácsadó
Active Directory replikáció belülről - Harmath Zoltán, Konzulens
WSUS, Patch management alapfokon - Csató Endre, Konzulens
64 bites architektúra, csapdák és átjárók - Tóth Sándor, Terméktámogatási tanácsadó"

2006-04-03

Advertising in Google WiFi

"Google has planned a method and system to provide advertisements based on wireless access points. The patent filed September 14, 2004, outlines the processes for placing advertisements in view for an end user accessing a wireless access point. The ads will all be based on the geographical location of the wireless signal, based on the operator that is supplying the signal, and on a particular profile."

Értitek? Releváns reklámok. Nem kell végignézned a tamponokat, a hagyományostól eltérő mosóporokat, a hülyén riszáló faszikat, a zsírkaparó(az mi is?)-erősségű mosogatószereket, a vöröscsillagos sörrel koccintgató négereket és a tartósított, ám bazi drágán árusított teákat népszerüsítő marhaságokat, hanem azt kapod, hogy ahol éppen állsz, ott a sark köpködőben öttől 7-ig 150-ért csapolják a Bivalyt.