2005-07-29

Redmond Mag 2005. augusztus

Download

Idézet az aljáig:

Cover Story: Mr. Windows By Doug Barney
Jim Allchin, considered by many as the father of NT and the brains
behind Longhorn, talks about the future of rich clients and why you
should trust Microsoft to power your next PC.

Top stories include:

** Longhorn: Is Allchin's Baby Worth the Wait? By Don Jones **
Don Jones takes a look at the new features that will be included in the
new Windows operating system, slated for release in late 2006.

** Make Room for Linux Apps By Jeremy Moskowitz **
As Linux applications grow in popularity, Windows admins will need to
start incorporating them into their networks. Here are five ways to do
that.

** How NOT to Architect Active Directory By Gary Olsen **
Learn how to do Active Directory design right from these real-world
case studies of those who have done it wrong.

** REDMOND ROUNDUP: Write the Perfect Script By Bill Boswell **
Need to go deep and seize control of your Windows systems? One of these
tools can help you perfect the art of scripting.

2005-07-28

Betörési kísérlet

Tegnap valaki megpiszkálta a zárunkat, asszony alig bírta kinyitni. A kulcslyuk környéke össze van karistolva, csakúgy, mint a kilincspajzs alatt a fa.

A rendőrségben a bizalmam már a múltkori semmittevésük során megrendült.
Az öngondoskodás égisze alatt két új barátommal konzultálok:
  1. Egyik
  2. Másik

2005-07-27

Social PDF Linking

Tegnap valamelyik blogban láttam. Belenéztem, láttam, hogy doksik, mondom, jó lesz majd valamikor. Ma meg előfizettem az RSS-re, aztán nézem Pukimadárból, mi is van benne.
Nos, hányás. Minden cikk címe (no subject), a tartalma meg egy db. URL a letöltendő pdf-re. Ahogy kattogatok, ezt találtam: harrypotterhalfbloodprince.pdf

Jó lesz majd jövő évi Top100-ba.

5 killer Windows XP tips

Straight from the pages of Windows XP Killer Tips, here are 5 cool tips that will save you time, change the way your desktop looks, or simply make you say, "I always wondered how to do that."

Amikor megláttam a címet, rögtön rácsúsztam. Kár volt. A 5 killer tip a következő:
  1. Stretching the taskbar
  2. Using charmap.exe
  3. Single click / Double click
  4. Mousepointer átállítgatása potyogó lila kismajomra
  5. Powerbutton áthangolása standbyolásra
Ebből az utolsó 3 teljesen felesleges, az első 2-t meg val'sz'leg már mindenki ismeri.

Ezzel a hozzáállással sosem fogom tudni minimalizálni a TCO-mat, az bisztoss.

2005-07-26

Akar a szomszédom lenni?

Kokó örökbecsű reklámja természetesen irodai íróasztalszomszédságra vonatkozik. Most elsősorban szerverüzemeltetés témájában nyílnak a pozik:

2005-07-25

Milyen amerikai angolt beszélek

Shoobynál találtam. Az eredmény meglep, mert 1-2 bíviszésbatthedizmustól eltekintve úgy tudtam, semennyire sem beszélem az amerikai angolt.



Your Linguistic Profile:



40% General American English

35% Yankee

25% Dixie

0% Midwestern

0% Upper Midwestern


WinVi


Bink Vista Pista aszongya, hogy legyen a rövid neve WinVi, merthogy NT 6.0, meg ilyenek.

Persze, semmiképpen se legyen neki értelmes neve, hogy mondjuk NT6.

Esetleg -- ahogy Ses, FB2 vagy Gaba javasolja -- a magyar változat legyen Windows Pista, ennek alapján röviden legyen WinPi -> azaz a Win 3.11 analógiájára Win 3,14. Csodálatos hónapok jönnek...

Szerintem meg legyen inkább WinEmacs.

2005-07-22

Hogyan készüljünk a 6-órás secu-vizsgára (CISSP)

Érdekes cikk. Aszongya, a CISSP-vizsga 250 kérdéses és 6 órán át tart.

"Passing the test requires not only the prerequisite knowledge to answer the questions correctly, but the stamina and mental fortitude to get through the six-hour, 250-question paper-based exam. For an information security professional, preparing for the CISSP exam is a little bit like a runner preparing to race in a marathon."

Anyagok a témában:
Basszus, a 61-kérdéses 70-271-et is alig bírtam végigülni...

BB: minden napod új kihívásokkal lesz teli

Előtte-egy-felest Jani írta egy levélben az offon.

"[...]telepíts kínai XP-t... Ha még telepítesz rá valami szép theme-pack-et is mozgó ikonokkal, minden napod új kihívásokkal lesz teli, nem tudod majd, mit gépelsz, mire klikkelsz..."

Ui: Hogy én miért nem tudok külön levelet belinkelni a Lyris webfelületén...

2005-07-20

Firefox 1.0.6

Megejtettem az upgrade-et, egyelőre fájdalommentes -- nem úgy, mint sokaknak valamelyik előző változat volt.
A Pukimadár holnapra vár.

Holdraszállás


Ma van a holdraszállás 36. évfordulója. Ennek tiszteletére a google-ék -- ahelyett, hogy a bloggert gatyába ráznák, ugye -- összehozták a moon.google.com-ot. Bézd on mepsz.gúgöl-teknolodzsi.
Forrás: theOfficeWebLog

2005-07-18

Hulladékszigetek és a kaszanyél

De felküldeném a kaszanyelet annak a juzabilitiexpertnek, aki kitalálta, hogy a szelektívhulladék-gyűjtő szigeteken a színes üvegek mellé ne a fehér üvegek kerüljenek (világosszürke konténer), hanem a fém (sötétszürke konténer).

2005-07-15

RSS reader: Thunderbird

Dana Epp, JoeP, Hamurabi és TankoP után én is nekiállok az észosztásnak Rss-olvasás témájában.

Előzmények:

Az első blogolvasóm a Firefox tabbed browsing funkciója volt. A mai napig használom, van a cégnél egy Daily nevű bookmarkgyűjteményem (most ne kérdezzétek, hogy miért 'Daily' és miért nem 'Naponta') és reggel az első dolgom az, hogy adok neki egy jobbklikk - 'Open in Tabs'-ot. Dilbert, Vágó bácsi napi kérdései, vagy 10-15 blog már jön is lefele.

Viszont az egyik közgyűlés alkalmával (akkor, amikor BB szülinapja alkalmából kellett tanulmányoznunk a híg etanolos oldatok hatását a vesékre és a központi idegrendszerre) JoeP evangelizálta az RSS-readerek használatát. Hogy az milyen jó, jön, akkor olvasod el, amikor akarod, lehet jelölgetni, miazmás.

Az első jelölt: Firefox
A Firefox live bookmarkos megoldásával csak nem bírtam megbarátkozni. Ha egy blogot megnyitok, akkor egyszerre több cikket is szeretek átfutni, így sehogy sem bírt megtetszeni a cikkenkénti Bookmark-kolbászolás. Másrészt meg az lenne az igazi, ha a tartalmak offline is olvashatóak lennének és jelen pozihoz nem jár laptop, ahol mindez eltárolható lehetett volna a hiberfil.sys-ben... Hát, ha Firefox nem, akkor nézzük a tesóját.

A második jelölt: Thunderbird
Otthon úgyis ez a levelezőkliens, akkor miért is ne? Az első szívás akkor ért, amikor letöltve az OPML plugint nem sikerült Józsi OPML-fájlját importálni. Mindegy, új cucc használatánál gyakori a kézi import, töltögessük be azt a 20-30 blogot kézzel. Ha meg már feltöltöttük, legyen meg OPML-ben -- na, az export sem ment. Aszongya, not valid XML. (Nem vagyok biztos benne, különösebb fájdalmat nem okozott, így nem foglalkoztam vele tovább, de sanszos, hogy az ékezetes betűk, unicode-os téma zavart be neki.) Mindegy. Próbáljuk ki otthon, offline.

"C:\Documents and Settings\\Application Data\Thunderbird\Profiles\.default\Mail\News & Blogs" felmásolása USB-stickre, aztán otthon meg vissza.

Ekkor jött a második hidegzuhany -- ha az OPML-impexet tekintjük az elsőnek... na jó, az csak langyosvizes lemosás volt --: megefledkeztünk arról, hogy nem mindenki poblikálja a teljes cikkét RSS-be, mégha Scoble azt is mondta, hogy leiratkozik a header only és teaser-jellegű feedekről. Főként a látogatottságfetisiszta bloggerekre és site-okra jellemző, hogy nem tolják ki a teljes cikket. Ígyhát Bink Pistit, Gabát, Lepenye Tamást, szinte az összes MONAD-blogot, a Mozilla Quality blogot, Socit, Szőkelizert, Zokszigént vagy muszáj bent olvasnom, vagy kimaradnak.

3. hidexuhany: nem komoly ez sem, de nem cache-elődnek a képek Thunderbirdben, azaz offline nézve akár egy korábban már megnyitott cikket, a képek helyén csak placeholder van. Ez az esetek többségében (JoeP, Scoble's Linkblog, Taosecurity) elviselhető, bizonyos blogoknál nincs is kép (43 Folders, BB, Windows Incident Response) viszont némelyikhez jól jönne (Mark Russinovich pl. elég sok screenshottal operál)

4. hiba (jégeső): Nem töltődnek le a cikkek automatikusan, soxor csak úgy, ha megnyitogatom a foldereket.

5. hiba (langyos szemerkélés):
Az olvasatlan cikkek számát -- ill. akár azt, hogy van-e egyáltalán olvasatlan cikk a folderben -- megbízhatatlanul jeleníti meg.

Összegzés:

Jelenleg paralel olvasom a blogokat (~30 feed) Thunderbirdben és Firefoxban. (Az olvasott/olvasatlan flagek igazából nem érdekelnek, ha érdekes cikket látok, amire visszatérnék, visszarakom olvasatlanba). Kísérletezgetni a témában nincs kedvem. Amíg valaki nagyon meg nem győz valamely másik olvasó markáns előnyeiről, nem váltok.

2005-07-14

MS-ék megint széjjeltúrják a minősítési rendszert

Itt a cikk

Párévente előjön náluk, hogy sarkaiból kell kiforgatni a világot. Ugye 97-98-ban átálltak az MCPS-ről az MCP-zésre. (Onnantól nem lehetett Office-vizsgával MCP-t szerezni, persze Marci még idejében cselekedett.)

Aztán jött a hülyeségük 2000-ben, hogy aki nem w2k certified, az elveszti a plecsnijét. Aztán amikor látták, hogy akkor színte senkinek sem lesz plecsnije, visszavonulót fújtak. Sőt, még az NT4-es vizsgák is elkezdtek beleszámítani a W2k-trackbe.

Most meg ez:


Teljes cikk itt, az mcpmag.com-on. Csak amíg az egészet újra át nem szervezik.

zokszigen: MS ablakok és a komment furcsa emailcímről

Zokszigen azt mondja, furcsálja, hogy egy régi MS-motorosnak gmailes emailcíme van. Én is furcsállom. Csak nem kevés a HoTMaiL 2 megája? Fel lehet azt nyomni 25-re :)

2005-07-13

Gatekeeper teszt, végeredmény

Tegnap Szőkelizer kérdezte ICQ-n, hogy mi lett a vége. Nekem ki is ment a fejemből. Ez volt az utsó bejegyzésem a témában. Na, most megnéztem: 1954 pont, 1500. hely EMEA-szerte, 72. Magyarországon. Ahogy nézem, a motoros kaszás unokabátyja előzött meg 2 ponttal.

Az országok versenyében Mo a 13. lett.

Akit érdekelnek a kérdések és a válaszok, Marci kicsámcsogja őket a Tudástárban itt.

8% Market Share for Firefox 1.0.5

Na nem kell megijedni, csak a mai varánuszblog-látogatók között. Na de ez akkor sem rossz egy egynapos böngészőtől... (Statgépstatisztika itt.)

Ui: De szégyellem magam az 'ilyed' miatt...

Firefox 1.0.5

Get Firefox!
Upgrade megtörtént, egyelőre nincs gond :) Akit érdekel:

2005-07-12

BB: a blogspot szerkesztõjében bármi lehet

"ezredannyit blogolok, mint õ, de már én is megtanultam, hogy notepad-ben kell megírni a blog szövegét, mert a blogspot szerkesztõjében bármi lehet..."

Bizony, ezért kell a következõket alkalmazni (itt 1x már leírtam):
Amint a blogger-editor ellszállt,
C:\> pmdump -list | findstr firefox
1452 - firefox.exe

C:\>pmdump 1452 firefox.dmp

pmdump 1.2 - (c) 2002, Arne Vidstrom (arne.vidstrom@ntsecurity.nu)
- http://ntsecurity.nu/toolbox/pmdump/

C:\>strings firefox.dmp > firefox.txt

C:\>scite firefox.txt
Ebben meglelhetjük a szövegübket ilyen formában:
ID=10026974&postID=111351160468037327&postBody=Na%2C+most+lebuktam.+Csak+ezt+a+3+k%C3%B6nyvet+olvastam+TP-t%C5%91l%2C+egyel%C5%91re.

Vigyázzunk, mert alatta ott a jelszavunk is.

&username=kvaranusz&password=xxxxxxx

(A téma már több, mint egy hónapja tolódott hétrõl hétre, most legalább ez a cikk motivált.)

Update: A megtalált szöveget aztán szépen belemásoljuk az URLdencoderbe, és örülünk.

2005-07-11

Hogy honnan ide nem találnak

Nézegetem a referrerlistet, aztán látom, hogy milyen kifejezéseket melyik keresőgépen keresve találtak hozzám. Hova nem fajul a világ? "wininstall le", "Firewall" és "baromság" még rendben. Na de freeporn?

MCPHelp@microsoft.com

Jódarabig szarakodott az MCDST-cikkekben [70-271][70-272] is említett transcript-site. Gondoltam, szóvá teszem én ezt az ügyfélszolgálaton.

Mondtam is nekik:
"Dear Helpdesk,

I wanted to check my MCP-transscript using the url http://www.microsoft.com/learning/mcp/transcripts

There I see a login screen, where providing the Transcript ID and the Access Code leads to "You are not authorized to view this page"

HTTP Error 401.1 - Unauthorized: Access is denied due to invalid credentials.
Internet Information Services (IIS)

I experience the same with both IE 6.0.2800 and with Mozilla Firefox 1.0.4.

Is there a server maintenance running? Or can it be any other error?

Regards,
Krisz Berta"


Erre ők:
"Hello,

Thank you for your e-mail regarding accessing the MCP member site..

We were unable to locate your file in our database with the information you have provided. In order to assist you further, we will need to verify some additional information. Please reply to this email and include the following information as it appears in our database:

<>
MCP ID:
RegistrationID: (Locate on your exam score report)
Name:
[... stb stb ...]
Once we receive your reply with the included information, we will be able to assist you with your <<>>.

We look forward to hearing from you soon. Thank you for contacting Microsoft.

Gicela
MCPHelp@microsoft.com"


Azaz köszönjük, hogy szólsz, hogy A-val gond van. Ezért kérjük, B-vel kapcsolatosan add meg a következőket... Kezdtem berágni.

"I don't really understand why I have to provide these info, if I'm having a problem with the availibility of one of your sites, but here they are. (I have no problem accessing the MCP member site) These data are from my MCP profile https://profile.microsoft.com/RegSysProfileCenter/Infodefault.aspx?lcid=1033"


Amire ők (immáron egy másik agent):

"Hello,

Thank you for your e-mail regarding your transcript.

We appreciate the information you have provided. We have confirmed you have access to the MCP Member Site and your Transcripts are available for viewing and printing from the MCP Member web site. These transcripts are considered an official copy and do contain a Microsoft watermark, the MCP logo, and Microsoft's corporate address.

You may access the MCP Member site by going to https://mcp.microsoft.com/mcp

If you still require a sealed copy of your transcript, please reply to this e-mail with the address you would like your transcript sent.
logo, and Microsoft's corporate address.

If you are still unable to locate your transcript, please provide us with a screen shot of the error you are receiving.

If there is anything else we can do for you, please let us know. Thank you for contacting Microsoft.

Maciel
MCPHelp@microsoft.com"

Azaz, köszi, látjuk, hogy B-vel semmi bajod. Ha mégis, akkor szólj megint.

Csodálatos. Kasztömerszetiszfeksön az egekben.

Felkészülési anyagok MCDST-hez

1. Próbateszt és némi felkészítő anyag van az MS-nél itt: www.microsoft.com/learning/mcp/offers/mcdst

2. zokszigen ajánlotta a Windows XP Annoyances for Geeks c. O'Reilly-könyvet. Ennek a letölthető próbafejezete elég szépen magyarázza a teljesítményhangolásos beállításokat a control panelben. Aki további fejezetekbe is beleolvasna, az megtalálja az anyagot a giuciao oldalán.

Ubuntu CD-k megjöttek

Megjöttek az ubuntu-CD-k.

Még zokszigen szólt a lehetőségről márciusban.

A csomag tartalma 1 db live és 1 db install-CD - Ubuntu Hoary 5.04. A live az én otthoni muzeális gépemen nagyon lassan bootol, alapban nem látja az NTFS-partíciókat, igaz, nem szórakoztam vele sokat, kb. 1-2 órám volt rá a Tigris-koncert előtt. Ez alapján egyelőre nem hajítom ki a knoppix CD-met

A live CD-n egyébként vannak windowsos proggik is (ha valaki nem akarja letöltögetni):
Abiword abiword-setup-2.2.5.exe
Audacity audacity-win-1.2.3.exe
Firefox 1.0.2
Gimp gimp-2.2.4-setup.exe
Openoffice OpenOffice.org 1.1
Thunderbird Thunderbird-1.0.2.exe

2005-07-01

Inetpub 200507

Ismét megtartottuk a szokásos havi összejövetelt. Józsi már akkor leblogolta, amikor mi még javában tartottuk az eszmecserét. Még mindig zúg a fejem a ... sok hackertémától, amit megtémáztunk.

Poén, kiválasztott keveseknek (Jani után szabadon):
Reggel ez járt az agyamban: Lady in red

X-COM: Kell-e page-file

Szabi azt mondja (hivatkozván Marci blogjára:
"Nem tisztem Marcival vitatkozni, de én még különösebb teljesítménybeli javulást (ha egyáltalán volt valamilyen) nem tapasztaltam a pagefile kikapcsolásakor"

Nemhogy nem, de David Solomon a Lurdyban meg pont azt mondta, hogy a pagefile-kikapcsolás pont hogy lassítja a rendszert, hiszen csak azt a memórialapot lapozza ki a rendszer, amire nincs szüksége. Részletek az előadás fóliáin. Amikor David bácsi ezt magyarázta, arra az ebédtől megfáradt Józsi már csak foltokban emlékezett, mint a Bükk völgyeiben oszló hajnali köd nyári reggeleken.

Marci és DS tudását is nagyra értékelem, de jelen vitában inkább Solomonnak adnék igazat.